Попри війну, очікується значний поступ

Круглий стіл-презентація проєкту «Сталий розвиток МСП Івано-Франківської громади на засадах «зеленої», інноваційної, креативної економіки», що відбувся в Центрі розвитку підприємництва «Бізнес-Інкубатор» Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, зібрав на обговорення насущних проблем сьогодення представників Івано-Франківської міської ради, бізнесу та науковців.

У фокусі уваги учасників заходу – розвиток малого та середнього підприємництва (МСП) на основі підвищення культури бізнесу та рівня знань, шляхом стимулювання інноваційного потенціалу громади та зосередження її зусиль на впровадження принципів «зеленої» економіки за підтримки науковців та влади.

У тісній співпраці з Центром розвитку підприємництва «Бізнес-Інкубатор» ІФНТУНГ проєкт реалізує Департамент економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради. Заступниця директора департаменту Надія Кромкач розповідає:99

-Цей захід ми проводимо в рамках реалізації проєкту «Сталий розвиток МСП Івано-Франківської громади на засадах «зеленої», інноваційної, креативної економіки», який реалізовуємо за фінансової підтримки програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП». Власне, департамент є головним бенефіціаром проєкту, а «Бізнес-Інкубатор» ІФНТУНГ – наш партнер. І ми дуже вдячні його колективу, зокрема координатору пані Уляні Бережницькій, з якою разом писали грантову заявку, і – впевнена – успішно реалізуємо цей проєкт. Основна наша мета – створення Центру креативної економіки і сталого розвитку для бізнесу й проведення низки заходів, зокрема навчальних курсів для діючих підприємців та початківців, впродовж яких можна буде підготувати свої бізнес-плани. Серед них оберемо три найкращі . Початківцям буде надана менторська підтримка і зняті промоційні відеоролики. А діючі підприємці матимуть нагоду підготувати власні інвестиційні проєкти. Які з них матимуть пріоритет? Передбачено напрямки діджиталізації, зеленої економіки, креативної економіки, а також енергоефективності.

На останньому пані Надія наголошує окремо, адже впродовж великомасштабного російського вторгнення в Україну цей напрямок став надзвичайно актуальним для всієї держави:

-Зараз велике значення має відновлення економіки, енергоефективність: ми пережили дуже складну зиму, й усі побачили, як важко обходитись без електроенергії. Не менше значення має сталий розвиток і екологія, враховуючи, яку шкоду нашому довкіллю щодня завдає російська агресія. І, звісно, підтримка бізнесу. Це  –  найважливіше, бо зараз до Івано-Франківська  переїхали релоковані підприємства, багато внутрішньо переміщених осіб, які хотіли б себе тут реалізувати. Тому курси для початківців будуть спрямовані й на них. Враховуючи фінансову підтримку США та європейських країн, гранти і конкурси, потрібно вчити наших підприємців, як писати грантові заявки, щоб додатково отримувати кошти на розвиток свого бізнесу.

77А перспективи для нього, попри війну, відкриваються неабиякі. Якраз на них увагу учасників круглого столу звернув міський голова Івано-Франківської територіальної громади Руслан Марцінків:

-Зараз наш регіон має велику перспективу в оборонній промисловості, і ми повинні бути готові до переходу на ці рейки. Спостерігається шалене зростання легкої промисловості… Й іноземні інвестори також нею цікавляться, тому тут також очікується великий поступ.

Слід зазначити, що Прикарпаття має для такого розвитку найважливіший ресурс – вмотивованих, працелюбних громадян, які прагнуть відновити нормальне життя і після військової перемоги отримати ще й перемогу на економічному фронті. Власне, про них  згадав у своєму виступі ректор ІФНТУНГ Ігор Чудик:

-Уже впродовж трьох років ми перебуваємо в складному періоді життя. Через страшну війну до нас переїхало дуже багато людей. І Західна Україна, зокрема Івано-Франківськ, стали прикладом того, як треба їх приймати та організовувати, аби рухатись далі. Ми і в період ковіду змогли організувати роботу правильно, щоб не були завалені ані навчальні процеси, ані робота бізнесу. А у воєнний період трапилось те, чого, мабуть, і самі не очікували – ми стали організованими, міцними й дуже орієнтованими в проблемах.

Зараз розвиток підприємництва складний, але такі заходи звертають увагу на проблемні моменти, пошук шляхів їх вирішення й досягнення хороших результатів. Коли йдеться про сталий розвиток, то він пов'язаний, передусім, із зеленою чистою планетою. Однак тут нині дуже багато проблем, на які бізнес має зважати. Адже війна ще десятиліттями нагадуватиме про себе, проте маємо бути безпеково, енергетично й соціально сильними. І тільки в єдності ми зможемо здолати всі кризи.1111

Про інституційну і фінансову підтримку розбудови малого й середнього бізнесу, зацікавленість зарубіжних партнерів у впровадженні політики сталого розвитку розповів учасникам круглого столу представник Фонду розвитку підприємництва Валерій Майборода і звернув увагу, що зарубіжні партнери звертають увагу на те, аби фінансування малого й середнього бізнесу здійснювалось в рамках відповідності до політики сталого розвитку. Тобто проєкти, які фінансуються, мають відповідати екологічним та соціальним стандартам міжнародних інституцій.

А директорка Департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради Світлана Криворучко, розглянула підтримку МСП Івано-Франківської територіальної громади в ракурсі тих соціальних змін, яких зазнав регіон останнім часом:

- Маємо зараз близько 300 тис. населення за рахунок приєднаних до громади сіл. В Івано-Франківську зареєстровано 30 тис. підприємств, сюди релоковано бізнеси. Категорія внутрішньо переміщених осіб дуже активна в сенсі створення приватних підприємств. І це надзвичайно важливо для громади, бо означає надходження до місцевого бюджету. Хочемо, щоб у нас розвивалися виробничі галузі й щоб за інноваційними продуктами нас впізнавали у світі.

11Також пані Світлана наголосила на тому, що пріоритет у громаді матимуть підприємства, орієнтовані на енергозбереження й використання  альтернативної енергетики.

Мабуть, зайве говорити, що в таких умовах особливого значення набуває орієнтована на потреби суспільства освіта. Саме таку надають своїм студентам в ІФНТУНГ. Його випускники вже зараз впроваджують у життя  високі стандарти побудови сучасного бізнесу. Як їх готують і як планують вдосконалювати навчальні програми, розповіла директор Інституту економіки та менеджменту ІФНТУНГ Іванна Запухляк:

-Наш Інститут – жива і гнучка структура, яка потребує тісної співпраці з бізнесом. Адже маємо на меті підготовку фахівця, який був би корисним для підприємця, володів необхідними сучасними компетенціями й практичними навичками. Тож залучаємо представників бізнесу до обговорення освітніх програм, до навчального процесу, до замовлення досліджень у рамках курсових, бакалаврських і магістерських робіт.

Це прагнення цілком співзвучне планам «Бізнес Асоціації Івано-Франківська», про діяльність якої розповіла членкиня правління організації та координаторка програми «Освіта. Просвіта. Інновації» Галина Гривнак:9

-У нас сформувалось чотири напрямки програми, над якими працює бізнес-асоціація. Це стратегія міста, інвестиції, правовий захист бізнесу, просвіта та інновації. Одне із завдань – вирішити проблему забезпечення бізнесу кваліфікованими кадрами.

Саме задля цього представники асоціації зустрічаються з викладачами і студентством ІФНТУНГ, аби налагодити співпрацю, яка допоможе юнакам і дівчатам набути практичного досвіду і згодом стати рушіями розвитку малого і середнього бізнесу в регіоні. А слід визнати, що він опинився у цілком новій реальності, яку зараз формують умови великої війни з російським агресором. Ця реальність диктує свої умови в царині економічній, освітній, соціальній, культурній і водночас змінює ставлення суспільства до довкілля, формує новий погляд на крихкий світ, у якому ми всі живемо. Й відповідальний бізнес повинен це враховувати.

Цим питанням  присвятив свою доповідь перший проректор ІФНТУНГ і голова Басейнової ради Дністра Олег Мандрик, розглянувши екоінноваційні рішення для бізнесу в напрямі ресурсозбереження.

4-Ми всі є свідками екоциду, що влаштували росіяни на території України, і розуміємо: ситуація надзвичайно складна. Передбачити всі моменти повоєнного відновлення України дуже важко, - каже Олег Миколайович. -  Але маємо спільно обговорювати проблеми разом із науковцями, владою, місцевим самоврядуванням. Цей круглий стіл – одна з таких нагод, за яку вдячний організаторам. Власне, прикладом об’єднання потенціалу представників влади, місцевого самоврядування, науковців і громадських активістів є Басейнова рада, яка саме завершує розробку плану управління басейном Дністра. Це надзвичайно важливий документ, який затверджуватиме на своєму засіданні Кабмін на термін до 2030 р. – мабуть, найскладніший період для нашої промисловості, економіки загалом. У Басейновій раді фахівці із семи областей опрацьовують всі дії у випадках паводків, забруднення і т.д., бо зараз бачимо, яке важливе значення має вода.

Загалом, усі учасники круглого столу зосередили увагу на вельми важливих для повоєнної віднови й розбудови держави питаннях. Голова Ради молодих учених ІФНТУНГ, професорка кафедри технології захисту навколишнього середовища ІФНТУНГ Теодозія Яцишин ознайомила присутніх із напрацюваннями Всеукраїнської науково-практичної конференції здобувачів і молодих учених «Адаптація до глобальних змін та викликів: нові форми економіки, ресурсоефективні технології, захист довкілля»; завідувачка кафедри підприємництва та маркетингу ІФНТУНГ Ірина Перевозова доповіла про результати Міжнародної науково-практичної конференції «Сталий розвит777ок економіки, суспільства та підприємництва»; доцентка кафедри прикладної економіки ІФНТУНГ Ірина Метошоп застановилась на впливі освіти, бізнесу та інвестицій на сталий розвиток міст; а доцент кафедри підприємництва та маркетингу ІФНТУНГ Сергій Побігун зосередив увагу на впровадженні інноваційних рішень та створенні умов для розвитку «зеленої» економіки» на території Івано-Франківської громади й соціальній відповідальності бізнесу.

55Оскільки значна частина доробку науковців ІФНТУНГ присвячена оптимізації виробничих процесів, вдосконаленню технологій і має великий потенціал практичного впровадження, учасників круглого столу ознайомили з можливостями для бізнесу, який відкриває університетський Центр інноваційного розвитку, презентований його директором, доцентом кафедри інженерної та комп’ютерної графіки ІФНТУНГ Володимиром Корнутою.

Цілком в дусі сучасних тенденцій впровадження принципів «зеленої» економіки – використання біоенергетичного потенціалу лушпиння соняшнику, про яке розповів професор кафедри підприємництва та маркетингу ІФНТУНГ Віталій Ніценко. Також корисний для практичного застосування в малому і середньому бізнесі нової доби досвід використання штучного інтелекту (доповів доцент кафедри менеджменту та адміністрування Володимир Кочкодан) і розробки бізнес-ідей (ознайомила з результатами тренінгового курсу доцентка кафедри прикладної економіки Оксана Савко).

Участь у презентації проєкту «Сталий розвиток МСП Івано-Франківської громади на засадах «зеленої», інноваційної, креативної економіки» взяли також голова Ради підприємців при виконавчому комітеті Івано-Франківської міської ради Петро Строїч і заступниця голови Ради Леся Аронець, кандидат психологічних наук, завідувачка кафедри суспільних наук ІФНТУНГ Вікторія Кравченко, а також європейський експерт з реформування вищої освіти, професор Іван Бабин.

 

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 222
  • 22211
  • 99
  • 999
  • 55
  • 555111
  • 55555
  • 8
  • 66
  • 73
  • 77
  • 888