Європейські науковці про адміністративну здатність держави

20-21 квітня у Яґеллонському університеті в Кракові (Польща) відбулась Міжнародна гібридна конференція «Адміністративна (урядова та самоврядна) здатність держави-члена та кандидата у члени Європейського Союзу».

Конференція організована кафедрою адміністративного права та кафедрою права місцевого самоврядування Факультету права і адміністрації Ягеллонського1 університету у співпраці із Києво-Могилянською школою врядування імені Андрія Мелешевича, кафедрою теорії права та конституціоналізму Національного університету «Львівська політехніка» та Інститутом гуманітарної підготовки та державного управління Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Захід відбувся під патронатом декана Факультету права і адміністрації Яґеллонського університету професора Єжеґо Пісуліньського і Голови Ради Міста Кракова Рафала Комаревича. Варто відзначити, що директор Інституту гуманітарної підготовки та державного управління, проф. Дмитро Дзвінчук увійшов до складу Наукового комітету конференції.

2Метою конференції є визначення узгоджених та сфокусованих підходів до здатності державної публічної адміністрації, як у її урядовому, так і в самоврядному вимірі з точки зору викликів, які стоять перед державною адміністрацією держави-члена та держави-кандидата до Європейського Союзу.

Серед основних тематичних напрямів конференції:

1. Цілі, завдання та аксіологія Європейського Союзу та держави-члена з адміністративно-правової точки зору (на шляху до спільноти).

2. Фактори та здатність публічної адміністрації держави-члена та держави-кандидата на вступ до ЄС виконувати публічні завдання.

3. Інтеграція до європейського освітньо-наукового простору в контексті професіоналізації державних службовців.

4. Значення державного (урядового) управління, його поточна матеріальна та формальна адаптація для реалізації державного3 управління ЄС.

5. Значення місцевого самоврядування, його поточна матеріальна та формальна адаптація для реалізації державного управління ЄС.

ІФНТУНГ представляли викладачі кафедри публічного управління та адміністрування (9 доповідей). Проф. Мар’яна Орлів і доц. Марія Красій модерували відповідно сесії «Проблеми адміністративної дієздатності держави в провідних питаннях матеріального права» і «Адміністративний потенціал держави як функція системи, організації, управління та зв'язку». Доповіді виголошувались онлайн й офлайн. В онлайн-форматі доповідь представив директор Інституту після дипломної освіти, проф. Святослав Кісь

Варто зазначити, що науковці з публічного управління ІФНТУНГ ділились досвідом професіоналізації кадрів державних службовців та представляли своє бачення проблем з точки зору спільноти, яка впевнено рухається до Європейської Союзу.

 

  • 4
  • 6
  • 2
  • 1
  • 3
  • 5