Воркшоп для бізнесу за підтримки міжнародної програми EU4Business

2 серпня у рамках проєкту «Сталий розвиток МСП Івано-Франківської громади на засадах «зеленої», інноваційної, креативної економіки» та за підтримки програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» відбувся  воркшоп для підприємців на тему «Енергоефективність і зелена економіка».

Організатори воркшопу – Департамент економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради у співпраці з Центром розвитку 4підприємництва «Бізнес-інкубатор» Інституту економіки та менеджменту Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

1Директорка Департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради Світлана Криворучко привітала учасників воркшопу, подякувала за підтримку програмі «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» та підкреслила  важливість проведення таких заходів для залучення до діалогу і співпраці усіх стейкхолдерів проєкту, зацікавлених у розвитку і впровадженні енергоефективності та «зеленої» економіки. Її заступниця Надія Кромкач презентувала присутнім  проєкт «Сталий розвиток МСП Івано-Франківської громади на засадах «зеленої», інноваційної, креативної економіки».

3Про здобутки та можливості програми EU4Business для бізнесу говорить Регіональний координатор Мар’яна Віхоть: «Програма EU4Business розпочалась у 2021 році та була розрахована на 2 роки, але повномасштабна війна росії проти України внесла свої корективи. Так, після лютого 2022 р. деякі заходи були переформатовані, деякі відкладені, а також було розроблено новий пакет заходів (грантові конкурси для підприємців, які постраждали внаслідок війни), що у свою чергу продовжило період реалізації проєкту до 2025 року. Сьогодні співпраця продовжується із всіма партнерами на підконтрольній Україні території. Наша співпраця підлаштована  під нагальні потреби наших партнерів та виклики, які ставить перед ними війна. У випадку Івано-Франківська, можу з упевненістю сказати, що вся пророблена довоєнна робота із Вашою громадою не втратила своєї актуальності і в часі війни, а тематика і напрям нашої співпраці – інновації,  зелена економіка та енергоефективність – є важливим кроком в напрямку  післявоєнного відновлення та відродження як Вашої громади, так і всієї нашої країни».  

Під час воркшопу було розглянуто актуальні теми. Свій досвід та напрацювання у сфері «зеленої», інноваційної, креативної економіки серед інших представили2 5науковці ІФНТУНГ: завідувачка кафедри прикладної економіки, координаторка Бізнес-Інкубатора ІЕМ ІФНТУНГ Уляна Бережницька (презентація «Напрями діяльності Центру креативної економіки і сталого розвитку для бізнесу»), директор Інституту економіки та менеджменту ІФНТУНГ, експерт з енергоефективності та модератор заходу  Іванна Запухляк (презентація «Енергоефективність і зелена економіка: сьогодення та майбутнє»), заступник директора Інституту післядипломної освіти, проф. Олег Дзьоба, доц. кафедри фінансів Наталя Крихівська (доповідь «Фотовольтаїка в Україні – стан перед вибухом війни і перспективи розвитку під час повоєнної відбудови»), професорка кафедри фінансів та  член постійнодіючої комісії з енергозбереження та енергоефективності Івано-Франківської ВЦА, експерт з економіки енергоносіїв, енергоефективності та енергозбереження Ліліана Гораль (доповідь «Декарбонізація та екомодернізація енергетики України в поствоєнний період: ефективність чи ризик?») й ін.

6У фокусі обговорень були також питання альтернативних джерел у готельному бізнесі, експорту екологічно чистої продукції, втілення принципів циркулярної економіки, створення енергоефективного екомістечка тощо.

Зацікавленість у підприємців викликала інформація про джерела та інструменти фінансування розвитку зеленої енергетики та економіки. Активно також відбулась панельна дискусія щодо реалій втілення зеленого курсу в економіку Прикарпаття.

Учасники воркшопу взяли участь у мозковому штурмі і отримали нагоду визначити потреби бізнесу щодо впровадження альтернативних джерел енергії та шляхи їх задоволення. Робота у фокус-групах окреслила представникам бізнесу можливості розвитку екологічної продукції та послуг на Прикарпатті.

Довідково. Проєкт «Сталий розвиток МСП Івано-Франківської громади на засадах «зеленої», інноваційної, креативної економіки» реалізується Департаментом економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради в межах грантового конкурсу з системної підтримки малого і середнього підприємництва на замовлення програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку спільно фінансують Європейський Союз і уряд Німеччини. Грантовий конкурс виконує Фонд розвитку підприємництва, стратегічним виконавцем програми є німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту.

Зміст публікації є виключною відповідальністю Івано-Франківської міської ради/Бізнес-Інкубатора ІФНТУНГ і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ, ФРП.
 
#eu4business, #MovingForwardTogether, #gizSME, #BDF

 

  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11