Проєкт ІФНТУНГ фінансуватиме держава

Проєкт, поданий науковцями Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу на конкурс проєктів фундаментальних досліджень, прикладних досліджень та науково-технічних (експериментальних) розробок, отримав високі бали та матиме бюджетне фінансування у 2023 році.

Тема проєкту – «Розроблення матеріалів для нанесення зносоударотривких покриттів системи «високомарганцева сталь - тугоплавкі сполуки» електродуговим наплавленням». Керівник проєкту – доцент кафедри зварювання Павло Присяжнюк. Серед співавторів – професор кафедри комп’ютеризованого машинобудування Любомир Роп'як, завідувач кафедри зварювання, професор  Любомир Шлапак, доцент кафедри інженерної та комп'ютерної графіки Василь Витвицький, доцент кафедри зварювання Мирослав Бурда.

Реалізація проєкту розрахована на три роки – з березня 2023 року по 31 грудня 2025 року. Орієнтовний обсяг фінансування - 2 898 тис. грн.

2За словами керівника проєкту Павла Присяжнюка, актуальність роботи, її мета, завдання продиктовані вимогами сьогодення: «У сучасних умовах виникає необхідність оперативної ліквідації наслідків військової агресії рф, спрямованої на руйнування об’єктів цивільної інфраструктури України. Обладнання, яке використовується з цією метою часто експлуатується за умов екстремальних навантажень в абразивних середовищах, яке вимагає технічного забезпечення новими матеріалами для наплавлення, здатних ефективно протидіяти ударно-абразивному зношуванню. Аналогічні умови роботи характерні для енергетичного обладнання, зокрема це машини, які застосовується для видобування, подрібнення та транспортування твердого палива, представлене деталями вугільних комбайнів, розмельних агрегатів. У альтернативній та відновлюваній енергетиці це деталі обладнання, що використовуються для виготовлення паливних брикетів із деревних та інших відходів».

Щодо результатів, то реалізація проєкту передбачає розробку сплавів нових систем легування, призначених для наплавлення на сталеві поверхні. «Основною відмінністю таких покриттів від існуючих є поєднання одночасно високої ударної й абразивної зносотривкості. Це досягається формуванням складних карбідних і боридних фаз у вигляді дисперсних включень у матриці на основі високомарганцевої ТWІР сталі. Таке поєднання компонентів передбачає накладання деформаційного та дисперсійного зміцнення, і, як наслідок, зростання величини твердості поверхневого шару за умов експлуатації під дією динамічних навантажень. Це дозволяє вирішити завдання підвищення зносотривкості деталей обладнання, що працює за умов ударно-абразивного зношування та зменшити об’єми імпорту закордонних матеріалів для наплавлення», - додає п. Павло.

Акутуальні новини

ОСТАННІ НОВИНИ

На думку фахівця