Міжнародні проєкти ІФНТУНГ на службі розвитку Прикарпаття

Серед проєктів, представлених на Ярмарку міжнародних проєктів, який відбувся за ініціативи Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, представлені й проєкти ІФНТУНГ. Учасники заходу відвідали низку лабораторій та класів ІФНТУНГ, обладнаних найсучаснішими пристроями, закупленими за грантові гроші, які служитимуть освітнім, науковим, екологічним та енергоефективним цілям університету та Прикарпаття. 

1«Регіональний центр навчання та моніторингу впливу електроустановок на навколишнє середовище – CRIMIGE», метою якого є реалізація спільної екологічної підготовки та інформаційної кампанії про вплив електроенергії на навколишнє середовище на основі обміну дослідженнями, досвідом та практикою, фінансується Європейським Союзом в рамках програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020. Для цього в рамках проєкту було 2закуплено вартісне обладнання. Варто лише зазначити, що для досліджень використовуються низькочастотний аналізатор для професійних вимірювань параметрів електричних та магнітних низькочастотних змінних полів, пристрій для проведення поглибленого аналізу електромагнітного поля та для реєстрації випромінювання у радіочастотному діапазоні, пошуковий дозиметр-радіометр, багатофункціональний лазерний далекомір.  

Команда експертів готується до проведення досліджень енергетичного обладнання, установок, розташованих в Івано-Франківській та Закарпатській областях. Очікується, що в довготривалій перспективі завдяки встановленим осередкам дії антропогенних фізичних полів будуть розроблені рекомендації щодо мінімізації такого пливу як на довкілля, так і на здоров’я людини. Результати досліджень також ляжуть в основу підготовки магістрів з питань транскордонного впливу виробництва, транспортування, розподілу та використання електроенергії на навколишнє середовище.​​​​​​​​​​​​​​

«Транскордонна мережа енергетично сталих університетів» (NET4SENERGY) – це проєкт, спрямований на підвищення3 енергоефективності провідних університетів транскордонного регіону HUSKROUA 4(ІФНТУНГ (Україна), Технічного університету в Кошице (Словаччина), Університету Мішкольца (Угорщина), Технічного університету Клуж-Напока (Північний університетський центр в Байа-Маре, Румунія). Мета проєкту - щоб заклади вищої освіти стали енергетично ефективними будівлями і цей досвід передавали іншим європейським державам.

В рамках проєкту NET4SENERGY в одному із корпусів університету уже встановлено пілотну систему моніторингу споживання енергетичних ресурсів, яка, до слова, є унікальною та передовою (такого типу моніторингових установок немає ні в Україні, ні в Європі) та демонстраційну сонячну електростанцію. Зараз фахівці працюють над розробкою системи енергетичного менеджменту та плану дій сталого енергетичного розвитку для університету.

Проєкт «Нова бакалаврська програма з інженерії відновлюваної енергетики» реалізовується в ІФНТУНГ за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) через Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Світова 5тенденція на підвищення енергоефективності й використання енергії з відновлюваних джерел змінює не лише технології виробництва енергії, але й кадрові потреби в енергетичному секторі. Для освітньої програми Інженерія відновлюваної енергетики розроблені відповідні навчальні плани, аби підготувати достатню кількість технічних спеціалістів, які забезпечать інтеграцію відновлюваних ресурсів до енергетичного комплексу України та їхнє подальше рентабельне освоєння. Майбутні спеціалісти зараз навчаються та практикуються у кращих лабораторіях, оснащених комп’ютерами зі спеціалізованим ліцензійним програмним забезпеченням, навчальним обладнання для гідроенергетики, біоенергетики, геліоколекторною станцією, вітрогенератором, набором для демонстрації можливостей водневої енергетики тощо. Відзначимо, що досі таких спеціалістів в Україні ніхто не готував, а цією програмою ми розпочали системну підготовку фахівців у сфері ВЕ.

Проєкт «Ro-Ua Транскордонний академічний розвиток для досліджень та інновацій». Центр інноваційного розвитку, який відкрили в рамках реалізації проєкту, оснащено сучасними цифровими засобами виробництва та проєктування в рамках проєкту 2SOFT/1.2/86 «Ro-Ua6 Транскордонний академічний розвиток для досліджень та інновацій». Це – сучасна навчально-виробнича лабораторія, яка створена за принципом Fab Lab (від англ. Fabrication Laboratory - лабораторія виробництва), де кожний охочий має змогу втілити в матеріалі власні розробки. Мета створення Центру - розвиток компетентностей дослідників і студентів, об’єднання ініціативних та технічно творчих людей, забезпечення можливостей для інновацій командами, просування вищої технічної освіти, а також виробництво моделей та макетів зацікавленими інноваційними підприємцями.. Вартість обладнання - понад 100 000 €.

7Проєкт "Відновлення енергії з твердих побутових відходів з використанням технологій теплового перетворення в транскордонному регіоні" (EnyMSW). Мета - об'єднати фахівців провідних університетів транскордонного регіону з метою вивчення можливостей управління методом термічної обробки для відновлення енергії. На підставі результатів проєкту будуть опубліковані пропозиції щодо поводження з ТПВ з використанням діючих технологій термічної обробки. 

У рамках проєкту в ІФНТУНГ створили лабораторію визначення питомої теплоти згоряння твердих побутових відходів. У ній будуть визначати енергетичний потенціал ТПВ, а також вивчати можливості управління ТПВ методом термічної обробки для відновлення енергії та підвищення енергоефективності. Вартість лабораторії близько 40 тис. євро. До слова, лабораторія є першою на території Західної України.​​​​​​​ Планується, що за результатами досліджень вчені будуть надавати пропозиції для місцевих органів влади, зокрема щодо вирішення проблеми із накопиченням сміття в регіоні.

Проєкт з перепідготовки військовослужбовців, учасників АТО/ООС та членів їх сімей «Норвегія-Україна. Професійна9 адаптація. Інтеграція в державну систему» 

Знайти себе українським військовим у цивільному житті після війни на фронті уже шість років поспіль допомагають безкоштовні курси на базі нашого університету, які є складовою проєкту, що реалізується в ІФНТУНГ з 2015 року і фінансується МЗС Норвегії. Загалом у проєкт залучено більше десяти університетів, в Івано-Франківську – лише наш університет. За шість років реалізації проєкту курси успішно завершили понад 300 випускників за спеціальностями «Енергетичний менеджмент» і «Підприємництво та лідерство», здійснено більше 30 успішних стартапів і реалізовано бізнес-ідей. ​​​​​​​

10Проєкт «Розвиток транскордонного співробітництва щодо популяризації об’єктів історичної та культурної спадщини на транскордонній території Румунії й України».

Цей проєкт – вагома інвестиція в туристичну галузь Прикарпаття. Серед основних напрямів реалізації – реконструкція Геологічного музею ІФНТУНГ, просування 50 історичних та історико-культурних об’єктів Івано-Франківської області та 50 у Сучавському повіті, а також створення рекламної продукції, відеороликів, віртуальних 3D-турів, лазерне сканування цих об’єктів, щоб науковці могли використати цей матеріал для дослідження та оцінки стану таких об’єктів, а також для ухвалення відповідних управлінських рішень по цих об’єктах тощо.

Зараз уже проскановано понад 20 історичних пам'яток спеціальним лазерним обладнанням!11

 

Програма Creative Spark – п'ятирічна ініціатива, спрямована на підтримку міжнародних університетських та інституційних партнерств​​​​​​​ для розвитку підприємницьких навичок та креативної економіки у семи країнах: Україні, Казахстані, Узбекистані, Киргизстані, Азербайджані, Вірменії, Грузії, за підтримки Великої Британії.

1Проєкт «Партнерство Румунія-Україна для пом'якшення зміни клімату» спрямований на: злагодження інституційної співпраці існуючого румунського й українського партнерства задля пом’якшення наслідків змін клімату; створення агентств з енергетичного менеджменту (ЕМА), прийнятих Івано-Франківськом і Ботошані, які спрямовані на впровадження та моніторинг Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату (SECAP); просування нових технологій з використанням набору програмних засобів та демонстраційних установок на ВДЕ (відновлювальних джерелах енергії); створення центру промоції інноваційної науки (InnoSciPromo) в Ботошані як департаменту агентства з енергетичного менеджменту (EMA) для впровадження інноваційних та проактивних освітніх методів для молодого покоління. У ході реалізації проєкту місто Ботошані перейме досвід створення в Івано-Франківську Наукового музею «Нова енергія» шляхом створення схожого  Центру промоції інноваційної науки (InnoSciPromo).

2Проєкт «Розбудова можливостей цифрового підприємництва для людей похилого віку за допомогою інноваційної системи навчання».​​​​​​​ Основна мета проєкту - це розширення можливостей людей похилого віку 51+ на цифровому ринку праці для підвищення їх рівня самозайнятості, формування кваліфікованої робочої сили з новими цифровими кометенціями для бізнесу і соціальної сфери через розробку та забезпечення стійкості інноваційних екосистем – eDigiStars на території Дунайського регіону.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

ОСТАННІ НОВИНИ

На думку фахівця