Інтелект ІФНТУНГ - на службу суспільству

З нагоди Всесвітнього дня інтелектуальної власності Івано-Франківська обласна організація «Товариство винахідників і раціоналізаторів» (Голова - Богдан Середюк) та Івано-Франківська обласна організація «Спілка наукових та інженерних об’єднань» (Президент - Лідія Шляхтич) визначили переможців рейтингового огляду «Галицький кмітливець 2021».

1Переможцями рейтингового огляду в різних номінаціях стали працівники ІФНТУНГ, яких нагородили дипломами лауреатів і нагрудними знаками «Галицький кмітливець 2021»

- Кращий вчений-винахідник: Стрілецький Юрій Йосипович - доктор технічних наук, професор кафедри інформаційних і телекомунікаційних технологій ІФНТУНГ, співавтор установки для сертифікації джгутів-турнікетів кровоспинних  і модернізації блоку управління сиренами для надзвичайних ситуацій;

- Краща винахідниця серед жінок: Яцишин Теодозія Михайлівна – докторка технічних наук, професорка кафедри технологій захисту навколишнього середовища ІФНТУНГ, авторка   понад 70 опублікованих робіт, у тому числі 3-х монографій,  29 статей у фахових журналах, 11 із яких представлені в Scopus, 3 – захищені патентами України на винаходи і 4 – на корисні моделі.

- Кращий молодий винахідник: Волошин Юрій Дмитрович - асистент кафедри буріння свердловин ІФНТУНГ, автор 12  наукових статей у фахових виданнях та 4 статті у SCOPUS, 4 із яких захищені патентами України на винаходи і корисні моделі, серед яких імпульсний генератор, спосіб підвищення нафто- вилучення із пластів на завершальній стадії експлуатації, спосіб підвищення тріщинності нафтогазонасичених гірських порід, пристрій для дослідження фільтрування рідин через пористі гірські породи та ще 5 винахідницьких рішень знаходяться на стадії експертизи

- Краща молода винахідниця: Мандрик Ілона Олегівна - магістерка кафедри фінансів ІФНТУНГ, науковий і винахідницький доробок якої складає 5 статей у фахових виданнях України та науково-метричних виданнях світу, 3 із яких захищені патентами України на винаходи та корисні моделі, серед яких перспективний в галузі досліджень відновлювальних та альтернативних джерел енергії Пристрій для керування подачею циркуляційного насоса геліосистеми. 

- Кращий волонтер-винахідник: Корнута Володимир Андрійович - директор Центру інноваційного розвитку ІФНТУНГ, створеного в межах проєкту   RoUa «Транскордонний академічний розвиток для досліджень та інновацій», співавтор (разом з В. Витвицьким і А. Котом) вдосконалених САТ Джгутів-турникетів кровоспинних,  значно ефективніших, ніж американські та інші світові аналоги, з організацією виробництва  для ЗСУ,  у випадках ДТП та в інших надзвичайних ситуаціях, які доставляються волонтерами в найгарячіші місця військових баталій

Відзначимо, що головою осередку товариства винахідників і раціоналізаторів ІФНТУНГ є доктор технічних наук, доцент кафедри комп’ютеризованого машинобудування Роп'як Любомир Ярославович.

Вся університетська спільнота пишається своїми винахіцдниками та бажає їм легких підкорень наукових і винахідницьких вершин у мирному майбутньому! 

Довідково. Інтелектуальний клуб творчих особистостей «Галицькі кмітливці» – це спільний творчий проект Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, ради Івано-Франківських обласних організацій Товариства винахідників і раціоналізаторів та Спілки наукових і інженерних об’єднань України. Мета клубу - популяризація творчих здобутків новаторів Прикарпаття, сприяння активізації винахідництва і раціоналізації краю.

 

  • 1
  • 2