Синтез винахідництва та сучасних технологій: в ІФНТУНГ відкрили Центр інноваційного розвитку

«Реєструй ідею! Приходь! Твори!» - таке гасло Центру інноваційного розвитку, що відкрили сьогодні в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу в рамках виконання проєкту 2SOFT/1.2/86 «Ro-Ua Транскордонний академічний розвиток для досліджень та інновацій».

Центр інноваційного розвитку - це сучасна навчально-виробнича лабораторія, яка створена за принципом Fab Lab (від англ. Fabrication Laboratory - лабораторія виробництва), де кожний охочий має змогу втілити в матеріалі власні розробки. Мета створення Центру - розвиток компетентностей дослідників і студентів, об’єднання ініціативних та технічно творчих людей, забезпечення можливостей для інновацій командами, просування вищої технічної освіти, а також виробництво моделей та макетів зацікавленими інноваційними підприємцями.  Вартість обладнання - понад 100 000 €​​​​​​​.

3Керівниця проєкту 2SOFT/1.2/86 «Ro-Ua Транскордонний академічний розвиток для досліджень та інновацій», завідувачка кафедри інженерної та комп’ютерної графіки, професорка Леся Шкіца розповіла про унікальність створеного структурного підрозділу університету: «Це навчально-виробнича лабораторія, яка складається з двох зон. Перша - це co-working-зона, в якій ми маємо навчальну лабораторію, сучасні засоби проєктування, 3D-сканер, кілька 3D-принтерів, комп’ютерну техніку, інтерактивну дошку тощо. Інша зона – виробнича, в якій розміщено реальне виробниче обладнання: малі й великі фрезери (портальні, три осі); токарно-фрезерний верстат (діаметр-довжина аж до 300-1400мм); лазерні гравери-різаки (СО2); верстаки, оснащені інструментом із ручним та електроприводом; пневмокомплект (для фарбування і не тільки); ріжучий плоттер тощо). В лабораторії ми реалізували ідеологію ФабЛабу, тобто студенти, викладачі, дослідники та всі охочі матимуть доступ до сучасного обладнання з числовим програмним керуванням і зможуть втілити в матеріалі власні розробки. В цьому і є унікальність Центру – в одному місці поєднано все необхідне сучасне обладнання для реалізації власних ідей та проєктів! Коли в нас виникла ідея створення такого Центру, ми добре розуміли, що будь-яка інноваційна ідея матеріального виробництва потребує майстерні та засобів для того, щоб її реалізувати. Саме тут ми постарались поєднати всі ці необхідні складові».

3Створення такого Центру особливо розширює можливості для студентів інженерних спеціальностей. «Наша кафедра готує фахівців у сфері машинобудування. Відкриття цього інноваційного центру значно розширює наші можливості. Це і практична підготовка студентів та викладачів, і покращення матеріально-технічного забезпечення, і розширення можливостей для проведення профорієнтаційної роботи, адже добрі інженери зараз є дефіцитом, а їх робота оплачується високо, як на ринку праці України, так і за кордоном. Тут є всі технології, які використовуються на реальних виробництвах», – розповів завідувач кафедри комп’ютеризованого машинобудування, професор Віталій Панчук.

Центр інноваційного розвитку розрахований на широку аудиторію – від школярів, які тільки роблять перші кроки в інформаційних технологіях, до людей, які вже мають багаж необхідних знань, але потребують потужностей для реалізації своїх ідей. Ректор університету переконаний, що саме у такий спосіб ми зможемо утримати прогресивну молодь від еміграції за кордон.

1«Ми хочемо дати молоді можливість інноваційно втілювати свої задумки у виробництві. Талановитих інженерів зараз мало, і ми хочемо створити умови для того, щоб зі шкільної парти ці таланти мали шанс себе проявити, адже саме виробництво формує бюджет і державу», - наголосив ректор університету, академік НАН України Євстахій Крижанівський.

На церемонії відкриття Центру були присутні представники адміністрації університету, директори інститутів, учасники групи виконання проєкту 2SOFT/1.2/86 «Ro-Ua Транскордонний академічний розвиток для досліджень та інновацій», викладачі, студенти, жителі міста. З вітальним словом до присутніх звернулись представники міської й обласної влади: голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА Віктор Кімакович, директор департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Ігор Максимчук та інші.

Учасники відкриття мали можливість не лише слухали про те, наскільки цікавою та важливою для формування інженерів є робота в таких сучасних навчально-виробничих лабораторіях, але й на власні очі змогли побачити всі можливості Центру.

Довідково. Проєкт 2SOFT/1.2/86 «Ro-Ua Транскордонний академічний розвиток для досліджень та інновацій» фінансується ЄС в рамках Спільної операційної програми Румунія – Україна 2014-2020. Його мета - підвищення потенціалу розвитку, наукових досліджень та інновацій в галузі механіки, електрики, електроніки та охорони навколишнього середовища з метою зменшення технологічних відмінностей і сприяння економічному розвитку прикордонного регіону, особливо Івано-Франківської області та повіту Марамуреш.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

ОСТАННІ НОВИНИ

На думку фахівця