Повоєнній Україні - чисте довкілля!

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу відвідали народні депутати Верховної Ради України - голова Комітету ВР з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко та член Комітету Едуард Прощук.3

Ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський наголосив на спільності проблематики, на якою працює Комітет ВР з питань екологічної політики та природокористування й науковці університету. Адже він уже давно змінив свою репутацію освітнього закладу, що від початку діяльності забезпечував кадрами одну з найбільш екологічно шкідливих галузей економіки, на статус одного з кращих університетів світу, спрямованих на захист довкілля, як охарактеризував його свого часу Отець і Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук). Тож нині готовий бути надійною опорою Комітету у розв’язанні найскладніших проблем, що постають перед Україною, особливо з огляду на перспективу подолання наслідків війни.

Окреслюючи їх діапазон, Євстахій Іванович зазначив:

-Гасло, яке запропонував Європейський Союз, - «Перетворимо Європу на континент, економіка якого не нищить природу» - має бути дороговказом для нас, оскільки слід вирушати до Євросоюзу з чистими технологіями, з досконалими виробництвами. І рух цей має бути двостороннім, бо європейські напрацювання йтимуть до нас, а ми повинні запобігти потраплянню в Україну недосконалих, шкідливих технологій. Вони таки можуть ринути на наші терени, як, приміром, старі автомобілі, котрі скуповують українці за кордоном і тішаться їхньою кількістю.

55Зі свого боку, пан Бондаренко розповів про ті завдання, що постають нині перед ВР України, зокрема перед Комітетом з питань екологічної політики та природокористування. Йдеться про реформи, які наближають нашу державу до стандартів Євросоюзу й, відповідно, ухвалення законів, котрі стануть основою їх впровадження. Розгорнута робота з управління відходами та лісокористуванням – це тільки декілька найвідоміших ініціатив, а попереду – дуже багато інших проєктів, для втілення яких у життя знадобиться інтеграція зусиль законодавців та наукової спільноти.

-Розуміємо, що ІФНТУНГ є одним із стовпів екологічної науки нашої країни, - зазначив Олег Володимирович, -  і ми завжди раді вашим ініціативам, розробкам та пропозиціям, й хотіли б, аби ви більше долучалися до наших ініціатив і розгляду законопроєктів, що знаходяться в Комітеті, та до повоєнного відновлення країни. Адже усвідомлюємо, що воно неможливе без екологічної складової, яка потребуватиме наукового обґрунтування. Це те, із чим будемо звертатися до Вашого університету.

А Едуард Прощук висловив сподівання, що зустріч із професорсько-викладацьким складом ІФНТУНГ – то тільки початок тривалої співпраці:

-Одна з місій науковців – знаходити рішення тих проблем, що постають перед людством. Впевнений: у вас є певні технології, напрацювання та рішення, тож хотів би, що взаємодія ІФНТУНГ з Комітетом була продуктивною і поглибленою. Це перша ознайомча зустріч нашого тривалого партнерства.

Його обриси накреслив перший проректор ІФНТУНГ Олег Мандрик, який представив гостям результати наукових досліджень фахівців ІФНТУНГ в царині11 екології, зокрема розробку методології екологічно безпечного використання відновлювальних джерел енергії в регіоні, та розповів про підготовку в університеті спеціалістів цієї галузі, ознайомив учасників зустрічі з науково-технічною базою кафедр закладу. Лабораторії, про які йшлося, гості змогли оглянути особисто.

Проректор з наукової роботи ІФНТУНГ Ігор Чудик, своєю чергою, розповів про проблеми та перспективи використання викопних видів палива й способи зменшення техногенного навантаження на регіон, а також про об’єдання зусиль закладів вищої освіти Прикарпаття та їхніх наукових баз у напрямку забезпечення екобезпеки Карпат. Напрацювання науковців Івано-Франківщини можуть бути екстрапольовані й на інші регіони України.

Завідувач кафедри геотехногенної безпеки та геоінформатики Інституту архітектури, будівництва та енергетики ІФНТУНГ Едуард Кузьменко розглянув порушену проблематику на конкретних прикладах руйнівного впливу промислового виробництва на довкілля й наголосив на необхідності зосередження уваги науковців та влади на подоланні завданої шкоди.

Завідувачка кафедри туризму Інституту природничих наук і туризму ІФНТУНГ Людмила Архипова розповіла гостям про науковий потенціал університету, що може бути спрямований на виконання проєктів із впровадження у практику відновлювальних джерел енергії.

Ця зустріч народних депутатів ВР України з професорсько-викладацьким складом ІФНТУНГ заклала надійний підмурівок для подальшої співпраці в царині побудови безпечного, здорового довкілля та повоєнної віднови нашої держави.

 

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 222
  • 2221