Ангели Майдану: до Дня Героїв Небесної Сотні

20 лютого минає десята річниця вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні. Людей, які загинули у боротьбі за ідеали демократії та європейське майбутнє. Цій трагічній річниці була присвячена година пам'яті  «Ангели Майдану», яку провели працівники науково-технічної бібліотеки ІФНТУНГ

Модератори заходу нагадали присутнім, що цього дня в самому серці Києва відбулася одна з найбільш кривавих сторінок українського суспільства, протистояння між протестувальниками та силовиками режиму Віктора Януковича. 

Студенти та ліцеїсти Фізико-технічного ліцею, які 10 років тому були дітьми, як губка вбирають у себе спогади про події Революції Гідності та сьогоднішню оцінку подій.  «Це була перша битва в російсько-українській війні, битва за наші цінності, за європейське майбутнє, за свободу. Сьогодні ми знову воюємо на полі бою проти московської орди. Але ваша битва за гідність та країну – ще попереду, бо вам треба буде її відновлювати та відбудовувати»,  -  емоційно стверджує ректор ІФНТУНГ Ігор ЧУДИК

У цьому ж контексті проректор з науково-педагогічної роботи Сергій ЗІКРАТИЙ, підкреслює, що сьогодні ми вшановуємо пам’ять про тих громадян, завдяки яким змінено перебіг історії нашої держави.

Перед молоддю виступив активний учасник тих подій, директор НТБ ІФНТУНГ, професор кафедри суспільних наук Роман ПУЙДА. Він поділився своїми спогадами, світлинами про трагічні події, які відбувалися на Майдані Незалежності.
Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні, які своїм прикладом довели всьому світові гідність, мужність і тверду волю українців до свободи та справедливості.

На заході були присутні також викладачі: в. о. завідувача кафедри суспільних наук Михайло ПАЛАГНЮК, доцент Наталія ПЕТРУНЯ-ПИЛЯВСЬКА та викладач ФТЛ Наталія КУРИНДАШ.

НТБ представили учасникам заходу книжково-інформаційну виставку «Небесна сотня: шлях у безсмертя» та інсталяцію, присвячену цим історичним подіям.

Варто знати: Небесна Сотня – це 107 учасників Революції Гідності та активістів Майдану, які були вбиті. Назва «Небесна Сотня» виникла на фоні структурних одиниць Самооборони Майдану – поділу на сотні. Цей термін вперше з'явився під час прощання із загиблими на київському майдані 21–22 лютого 2014 року, коли поетеси Людмила Максимлюк і Тетяна Домашенко написали вірші, у яких згадувалася «Небесна Сотня». 

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7