Про завершення проєкту Part4CM

Наслідки зміни клімату відчувають сьогодні усі країни світу, не виключення й наша держава: пожежі в лісах, безсніжна зима, цьогорічні повені та паводки на Західній Україні тощо. Основною причиною таких змін є використання викопного палива та неефективне споживання енергії, що виробляється. Для того, щоб попередити погіршення кризи та бути готовими до ймовірних ризиків, державам варто об’єднуватися й обмінюватися успішним досвідом. 

Таким прикладом об’єднання міжнародних зусиль задля покращення кліматичної ситуації у транскордонному регіоні Україна-Румунія став проєкт «Партнерство Румунія-Україна для пом'якшення змін клімату» (2SOFT/1.2/63, Part4CM), реалізація якого завершилась у грудні 2023 року. Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу спільно з Управлінням економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету міської ради міста Івано-Франківська та містом Ботошані (Румунія) виступили партнерами проєкту. Головний бенефіціар – ГО «Бюро розвитку, інновацій та технологій». 

Група дослідників з двох країн об’єднала зусилля для розвитку та підтримки інноваційної співпраці, що спрямована на пом’якшення наслідків змін клімату в межах транскордонного регіону RO-UA, для забезпечення сталого розвитку територій шляхом організації нового освітнього та дослідницького середовища в галузі енергоефективності.

Варто також наголосити, що Part4CM особливий і тим, що зазвичай проєкти, які впроваджують в Україні – це запозичений досвід в іноземних партнерів. А цього разу практика франківських фахівців стала прикладом для румунів. 

Загалом проєкт Part4CM стартував ще 1 листопада 2020 року та тривав понад 33 місяці, замість передбачених терміном реалізації – 18. Найбільше вплинули на терміни завершення пандемія та повномасштабна війна в Україні. Та попри всі виклики, зумовлені повномасштабним російським вторгненням і введенням воєнного стану, зміни графіків і термінів реалізації проєкту, партнерам вдалося виконати основні завдання: створити новий формат інституційної співпраці існуючого румунського й українського партнерства задля пом’якшення змін клімату; створити агентства з енергетичного менеджменту в Івано-Франківську та Ботошані, які спрямовані на моніторинг та впровадження Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату (ПДСЕРК); популяризувати та просувати використання відновлюваних джерел енергії для зменшення негативного впливу на довкілля, шляхом створення демонстраційних установок на ВДЕ; створити Центр просування інноваційної науки (InnoSciPromo) в Івано-Франківську та в Ботошані для впровадження інноваційних і проактивних освітніх методів для молодого покоління, встановити зарядні станції для електроавтомобілів на сонячних панелях тощо.

Проєкт «Партнерство Румунія-Україна для пом'якшення змін клімату» фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства і співфінансується країнами, які беруть участь у Програмі «Румунія-Україна 2014-2020» ENI CBC Romania-Ukraine 2014-2020.

News Images

PHOTO GALLERY
Додаткова інформація