Зробити крок уперед може кожен

В ЦРП «Бізнес-Інкубатор» Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відбулося урочисте вручення сертифікатів учасникам навчальних курсів «Основи бізнесу» для потенційних підприємців та «Креативна економіка, діджиталізація бізнесу і сталий розвиток» для діючих підприємців.

Слід зазначити, що обидва курси були розроблені та проводились у рамках проєкту «Сталий розвиток МСП Івано-Франківської громади на засадах «зеленої», інноваційної, креативної економіки». Саме він переміг у третьому грантовому конкурсі для органів місцевого самоврядування щодо системної підтримки малого й середнього підприємництва в річищі програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП». Проєкт реалізується Департаментом економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради у співпраці з «Бізнес-Інкубатором» ІФНТУНГ.55

Завдяки цій співпраці, понад 40 учасників згаданих курсів отримали можливість здобути нові знання та практичні навички у бізнес-плануванні, аналізі ринку, в розробці маркетингових планів; вивчати фінансові та юридичні аспекти ведення бізнесу, питання оподаткування та бухгалтерського обліку; попрацювати із професійним психологом. І все це – безкоштовно й з індивідуальними консультаціями від досвідчених фахівців-практиків.

За таку нагоду учасники курсів щиро дякували організаторам, а ті, своєю чергою, пообіцяли не зупинятися в розпочатій роботі, а розгорнути її значно ширше, з урахуванням побажань слухачів. Власне, можна говорити про відносини «вчитель – учень», в яких відбувається взаємне вдосконалення й зростання, а обидві сторони разом ідуть до спільної мети.

Саме про таку мету говорили учасники урочистостей. Ректор ІФНТУНГ Ігор Чудик вважає особисту перемогу кожного слухача курсів у здобутті нових знань складовою великої Перемоги, до якої йде вся країна, бо в часі війни важко переоцінити значення успішного бізнесу для підтримки економіки держави:

3-Представники бізнесу є нашими дороговказами розвитку повоєнної України, - сказав Ігор Іванович. - Випускні сертифікати – це підтвердження всього того, що ви можете і здатні реалізовувати. Університет завжди старався, старається і далі буде виконувати покладені на нього зобов’язання саме в частині підготовки для нашого міста й усього Прикарпатського краю підприємців, котрі мають підіймати й утримувати на високому рівні нашу незалежну державу, запроваджувати отримані знання у власному бізнесі, посилювати позиції тих структур, в яких вони працюють. І  приємно, що разом із нами в цій справі – місто, наші колеги. Власне, всі ми – разом.

Таку позицію підтримує заступник міського голови м.Івано-Франківська Руслан Гайда:

-Дуже приємно, що наші підприємці мали змогу пройти ці курси й отримати сертифікати. Адже розуміємо, що місто – це великий організм, від комунальних підприємств і до вищих освітніх закладів. І без науки, без розвитку, без розумових здібностей ми нашу економіку не витягнемо. А в час, коли в країні іде війна, ми стаємо на інші щаблі й будемо наближатися до Європейського Союзу все ближче і ближче. Тому економіку треба перебудовувати в багатьох галузях, адже це податки, заробітні плати, робочі місця. І4 надходження до бюджету дуже важливі, бо маємо забезпечити всіх необхідним наших хлопців на передовій. Тож хочеться подякувати нашим європейським партнерам за співпрацю: цим проєктом завдячуємо Євросоюзу, уряду Німеччини, які нам виділили кошти, грантові  1690 тис. грн., щоб люди навчились правильно вести бізнес в умовах креативної, інноваційної економіки і взагалі розвивалися в європейському напрямку.

Для випускники курсів два місяці навчання спливли непомітно – як один день. Вони шкодують, що так швидко минув час і мріють поглибити свою економічну освіту за першої ж нагоди. А наразі збираються втілити в життя ті плани, над якими працювали в «Бізнес-Інкубаторі».

Випускниця курсу Наталія Вацеба – одна із тих, для кого навчання під дахом ІФНТУНГ стало не лише новою сторінкою у власному бізнесі, але й справжньою сімейною історією:

11-Раніше сюди на курси ходив мій чоловік, як учасник АТО, і був дуже задоволений навчанням. Радив і мені, за можливості, скористатися такою нагодою. Тому  щойно довідалась про такий проєкт – одразу й без вагань подалася на нього. Маю сказати, що тут було дуже цікаво. Чудові викладачі надихали нас генерувати ідеї, зорієнтували, куди слід рухатися. От я – приватний підприємець, маю магазин у селі Радча. Прийшла на курси, бо хотіла зрозуміти, як мені масштабувати свій невеличкий бізнес, що краще зробити, аби його розвинути. І довідалась дуже багато корисного. Курс виявився просто захоплюючим! Тепер у мене багато нових ідей і знання про кращу побудову спілкування з людьми й ті кроки, які слід зробити для збільшення прибутку.

Такі результати зумовлені структурою курсу, побудованою, як зазначає  заступниця директора Департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради  Надія Кромкач, на численних практичних заняттях і можливості безпосереднього спілкування слухачів із бізнес-тренерами. А це означає можливість вдосконалюватися й знаходити коло однодумців.

Годі й казати, наскільки важливі для людей такі нагоди в часі великих суспільних потрясінь, коли втрачається грунт сталості й доводиться діяти в умовах невизначеної перспективи.

Завідувачка кафедри прикладної економіки Інституту економіки та менеджменту ІФНТУНГ, координаторка «Бізнес-Інкубатора» Уляна Бережницька саме звертає увагу на ті висновки, які зробили  організатори перших із початку повномасштабної війни курсів:

- Ми побачили, наскільки потрібні тренінги з психологом: люди тепер мають більше проблем і страхів. У нас усіх змінилось життя, тому саме робота з психологом виявилась особливо цінною. На тренінгах учасники і плакали, і розкривали себе – це дуже важливо. 1111Але слід сказати, що зараз завершився тільки один із етапів проекту: в його межах створено Центр креативної економіки і сталого розвитку й надалі маємо плани працювати у форматі експериментальної лабораторії, щоб продовжити цю діяльність і на базі нашого Інституту економіки та менеджменту надавати  прикладні послуги для бізнесу в трьох напрямках – креативна економіка, креативне підприємництво; зелена економіка і сталий розвиток; масштабування бізнесу, формування моделей розвитку. А за вже досягнуті результати хочу подякувати кафедрі прикладної економіки, суспільних наук, підприємництва та маркетингу, фінансів, які долучилися до нашої роботи.

Розроблені викладачами ІФНТУНГ курси отримали високу оцінку й від директора Департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради Світлани Криворучко, яка анонсувала розширення спектру освітніх програм за іншими напрямками. Адже від слухачів є запит на вивчення теми розширення ринків, виходу на експорт. І підприємцям-початківцям варто усвідомити власну спроможність підкорювати нові професійні вершини:

- Зробити крок вперед може кожен, але важливо, щоб цей крок був з хорошою результативністю.

Довідково: Проєкт «Сталий розвиток МСП Івано-Франківської громади на засадах «зеленої», інноваційної, креативної економіки» реалізується в межах грантового конкурсу з системної підтримки малого і середнього підприємництва на замовлення програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку спільно фінансують Європейський Союз і уряд Німеччини. Грантовий конкурс виконує Фонд розвитку підприємництва, стратегічним виконавцем програми є німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. 

До уваги читачів: У рамках реалізації проєкту було розроблео низку матеріалів, зокрема аналітичні довідки та методичні вказівки з основ бізнесу, а також з креативної економіки, діджиталізації бізнесу і сталого розвитку. Зацікавлених просимо ознайомитись.

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 222
  • 22211
  • 9
  • 99