Єднаємось, плекаємо, любимо

Любити, шанувати і плекати рідну мову – святий обов’язок кожного українця, особливо сьогодні, в такий неспокійний та нелегкий час для нашої держави.

Щороку, 9 листопада, Україна відзначає День української писемності та мови. Це свято було встановлено Указом президента України і відзначається на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія.

2У цей день українці в різних куточках країни та світу пишуть радіодиктант національної єдності.  Цьогоріч його писали в бомбосховищах, удома й за кордоном, у школах і на робочих місцях. До написання радіодиктанту національної єдності традиційно долучилися й працівники та студенти Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Спільне написання диктанту відбулося за організації Науково-технічної бібліотеки університету. Текст 22-го диктанту, автором якого є українська письменниця та режисерка Ірина Цілик, був особливо зворушливим. У ньому йшлося про рідний дім, який сьогодні став для кожного українця місцем сили та справжньою незламною фортецею.

1У вступному слові, перед початком заходу, перший проректор університету, професор Олег Мандрик зазначив, що тільки національна мова є головною ознакою ідентичності української нації, дає нам можливість не тільки спілкуватися, а й відчувати себе українцями. Про історію започаткування Дня української писемності та мови, традиції його відзначення розповів директор Науково-технічної бібліотеки, доктор історичних наук Роман Пуйда.

Учасниками заходу стали викладачі кафедри філології та перекладу Мирослава Венгринюк, Оксана Мельник, Наталія Литвин, студенти груп: ЕТ-22-1, ЕК-22-1, МЕ-22-1, ФІЛ-22-1,ФІЛ-22-2 та працівники Науково-технічної бібліотеки.

Присутні також мали нагоду переглянути книжково-інформаційну виставку «З любов’ю до рідного слова».

 

  • 1
  • 2