Спільна праця заради майбутнього

Сьогодні Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу прийняв у своїх стінах високого гостя - Отця і Главу Української греко-католицької церкви Блаженнішого Святослава Шевчука.

Ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський розповідає:

-Цей візит – тематичний, бо присвячений екологічним викликам і проблемам глобального потепління, якими Церква дуже опікується. Є послання Святішого Папи Римського Франциска з цього приводу, є звернення Синоду Української греко-католицької церкви. А наш університет має дуже цікаві проєкти, спрямовані на подолання глобального потепління, зокрема, в царині відновлюваних джерел енергії. Тому, коли ми з Блаженнішим обговорювали ці питання й освіту в цій проблематиці, то зійшлися в тому, що тут найкращим полігоном для досліджень є ІФНТУНГ. Ми робимо спільну справу, дуже важливу для нас.3

Внесок університету в запобігання екологічним катастрофам Блаженніший Святослав зміг побачити на власні очі, відвідавши лабораторії бурового обладнання, гідромашин та компресорів, і газонафтопромислового устаткування, а також Тренажерний буровий центр, значення якого для безпеки довкілля важко переоцінити. Адже тут навчають спеціалістів, які відповідають за буріння свердловин як на суходолі, так на морі.

До чого призводять помилки в роботі таких фахівців, легко зрозуміти, якщо згадати сумнозвісну катастрофу на платформі в Мексиканській затоці. Шкоду, завдану тоді природі, неможливо оцінити. Саме тому у світі гостро стоїть питання сертифікації персоналу бурових компаній. В Україні це може робити тільки ІФНТУНГ. Втім, не лише в Україні. Зарубіжні фахівці також звертаються сюди для підвищення своєї кваліфікації.

Керівник Тренажерного бурового центру Василь Колісник продемонстрував гостям змодельовану аварійну ситуацію на буровій та дії персоналу для запобігання виливу нафти в навколишнє середовище.

Блаженніший Святослав Шевчук не тільки ознайомився з роботою Центру й оглянув лабораторії, де його безпосереднім гідом став ректор університету Євстахій Крижанівський, але й з великим інтересом обговорив із ним проблему екологічності видобутку сланцевого газу.

4Неабияке враження на гостя справив також Центр інноваційного розвитку ІФНТУНГ, створений цього року в рамках проєкту 2SOFT/1.2/86 «Ro-Ua Транскордонний академічний розвиток для досліджень та інновацій».  Керівниця проєкту, завідувачка кафедри інженерної та комп’ютерної графіки Леся Шкіца, провела для Блаженнішого екскурсію навчально-виробничою лабораторією, що складається з co-working зони із сучасними засобами проектування, комп’ютерною технікою, 3D-сканером і 3D-принтером, і з виробничого сектору, наповненого сучасним обладнанням – фрезерами, токарно-фрезерним верстатом, лазерними граверами, верстаками і пневмокомплектом, й розповіла, що все це орієнтовано на розвиток талантів обдарованої молоді, зацікавленої в опануванні технічних спеціальностей. Адже вона є запорукою економічного прогресу нашої держави.

Слід зазначити, що саме технічні інновації, запропоновані свого часу фахівцями ІФНТУНГ, заклали підвалини співпраці університету з Українською греко-католицькою церквою. Приміром, енергоефективні технології, розроблені тут, уможливлюють раціональне опалення масштабних культових споруд . А як вони працюють в самому університеті, ректор закладу Євстахій Крижанівський розповів Блаженнішому Святославу Шевчуку на прикладі Спортивного комплексу ім. Гемби А.П., що став однією з найпомітніших в Україні спортивних споруд.

Загалом співпраця Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, знаного своїми розробками в царині поширення енергоефективних технологій, з Українською греко-католицькою церквою націлена на побудову кращого майбутнього для суспільства в безпечному довкіллі, що є надзвичайно актуальною проблемою. І її розв’язок лежить у площині консолідації зусиль всіх інституцій і громадян. Як зазначив свого часу Блаженнійший, «питання екології – це завдання кожного: чи віруючий, чи ні…».

 

  • 1
  • 11
  • 22
  • 221
  • 22211
  • 9
  • 99