Переймаємо досвід європейських країн

Упродовж першої декади лютого у польському місті Глівіце відбулось навчання в рамках програми мобільності викладачів International Interdisciplinary Winter School-2023 “Smart Public Space in Prosument Energy Transition”. Сілезький технологічний університет у м. Глівіце прийняв 30 учасників з 10 країн – України, Литви, Естонії, Угорщини, Румунії, Чехії, Італії, Йорданії, Єгипту та Іраку. До програми долучились й викладачі Івано-Франківського національного1 технічного університету нафти і газу: завідувач кафедри електроенергетики, електротехніки та електромеханіки Петро Курляк та доценти кафедри Ярослав Бацала, Надія Габльовська та Уляна Николин (Інститут архітектури, будівництва та енергетики).

Інтенсивна  програма навчання поєднувала  лекції та лабораторні роботи, які проводили професори з Сілезького технологічного університету, та індустріальні візити на підприємство «Nexteer Automotive»  в місті Тихи, Польща (компанія, що займається технологіями керування рухом, має інноваційний портфель продуктів і технологій, який включає електричні та гідравлічні системи рульового керування, системи трансмісії, eDrive та програмні рішення), а також  спортивний комплекс Арена Глівіце, де слухачі мали можливість ознайомитися із встановленими системами електропостачання,  освітлення, вентиляції, керування та пожежогасіння.

2Учасники програми прослухали лекції:

- Енергетична трансформація. Сучасні матеріали для фотоелектричних технологій (д-р К. Бодзек);

- Категорії надпровідних матеріалів та їх використання для енергетичних систем майбутнього (проф. М. Стемпєнь);

- Модель публічного простору в університетському містечку на прикладі вулиці Академіцкєй в Ґлівіце. Просторовий аналіз, картографування за допомогою Google та GIS на прикладі міст Глівіце та Забже  (проф. Т. Брадецкі);

- Дослідження мікроструктурних характеристик конструкційних матеріалів (д-р Д. Луковєц);

- Польська культура (М. Банас);

- Оптоелектроніка (д-р М. Процек);

- Сучасні матеріали, що використовуються у протипожежному захисті (проф. П. Врона);

- Засоби індивідуального та колективного захисту (проф. K. Тобур-Осаднік);

- Передові методи модифікації поверхні матеріалів (проф. М. Адамяк);

- Мислення життєвого циклу в вищій освіті для планування досліджень (д-р Ш. Собек);

- Планування експериментів (проф. M. Сайдак);

- Технологія VR для переходу енергії (проф. Р. Грещиньскі – THM University of Applied Sciences, Німеччина);

- Використання лужно активованих матеріалів у цивільному будівництві - екологічно чиста та енергозберігаюча альтернатива бетону. Виділення та уловлення CO2 (д-р Ш. Давчиньскі);

- Технології Digital Twins (проф. A. Рассолкін – Tallinn University of Technology, Естонія);

- Smart матеріали (проф. M. Паляч);

- Економічно ефективні матеріали для зберігання тепла (проф. M. Лютиньскі);

- Технології розумного міста для охорони здоров’я наступного покоління (д-р A.  Возьняк) .

Учасники програми отримали сертифікати. 8

56781

Матеріали лекцій будуть використані викладачами ІФНТУНГ для навчання студентів першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електротехнології» для виконання науково-дослідницьких робіт та дисциплін «Електртехнічні матеріали», «Проектування електропостачальних систем», «Електрообладнання сонячних електростанцій» та «Комп`ютерне моделювання та симулювання електротехнічних комплексів».

Колектив кафедри ЕЕМ щиро дякуємо польським друзям за запрошення та змістовну програму. Особлива подяка професору Маріушу Стемпеню за відмінну організацію цього навчально-наукового заходу.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11