Об’єднані наукою

У День вишиванки науковців України об’єднала не тільки вишита сорочка, а й Всеукраїнська науково-практична конференція здобувачів освіти і молодих вчених «Адаптація до глобальних змін та викликів: нові форми економіки, ресурсоефективні технології, захист довкілля».

Науковий форум розпочав свою роботу 18 травня на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу за організації кафедри прикладної економіки інституту економіки та менеджменту, кафедри екології, технології захисту навколишнього середовища, за участі Ради молодих вчених ІФНТУНГ. Партнерами університету в проведенні конференції для молодих науковців виступили 4 наукові установи, 10 закладів освіти України, департамент економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради та 2 громадські  організації.

1Робота конференції розпочалась пленарним засіданням, яке відкрила директорка Інституту економіки та менеджменту, проф. Іванна Запухляк: «Сьогодні багато вчених України, практиків, викладачів закладів вищої освіти, молодих науковців, студентів, представників влади  об’єдналися тут, щоб створити наукову платформу для обговорення й вирішення тих викликів і проблем, які постали не тільки перед нашою країною, а й перед цілим світом. Тематика конференції не викликає сумнівів, адже об’єднала учасників з-понад 24 закладів освіти із 14 міст України, буде представлено 139 тез доповідей, крім того свої напрацювання презентують також представники Азербайджану – Азербайджанського державного університету нафти і промисловості. Тож бажаю цікавих доповідей, плідної праці й інтелектуального задоволення!»

2Показово, що науковий захід об’єднав не тільки вчених України, а й інших країн, адже проблеми, над вирішенням яких сьогодні працюють науковці, стосуються не тільки нашої держави. Вітаючи учасників конференції, ректор університету, професор Ігор Чудик наголосив, що сьогодні адаптація до глобальних змін – це проблема  всього світу, тому потребує об’єднаних зусиль: «Ми не так давно пережили жахливу пандемію, яка забрала велику кількість людських життів, ми переживаємо вже більше року в Україні жахливу війну, яка торкнулася практично країн всього світу. Ці без сумніву  глобальні проблеми призвели до великих змін, появи нових серйозних викликів, на які потрібно швидко реагувати й ефективно напрацьовувати шляхи їх подолання.  Наш університет як технологічний університет, який єдиний в Україні в сфері нафтогазового профілю, сьогодні працює над вирішенням проблем енергетичної, екологічної, цифрової й економічної безпеки. Працюючи для майбутнього нашої держави, ми також розуміємо і бачимо великі ризики, за якими тягнуться серйозні проблеми, які потребують наукових досліджень. Поряд з тим, що енергетична безпека України й інших держав світу у великій мірі зараз залежить від викопних видів палива, нафта і газ є серйозним забруднювачем і екологічною проблемою. Тому нам потрібно об’єднати свої зусилля і спільно працювати в науковому плані, щоб зберегти те довкілля, боротися з проблемами глобального потепління, але й розуміти те, що енергетична безпека має бути стабільна». Також Ігор Іванович зазначив, в університеті є чималі напрацювання і досягнення в сфері енергетичної безпеки, які глибоко пов’язані з питаннями ресурсоефективних технологій, захисту довкілля й економіки. Так, на базі ІФНТУНГ створено за підтримки Міністерства освіти і науки України Центр колективного користування науковим обладнанням «Техноекобезпека Карпат», головною концепцією  функціонування якого є сталий інноваційний розвиток Карпатського транскордонного регіону шляхом; науковий парк «Надійний трубопровідний транспорт енергоносіїв», створений почасти задля швидкої адаптації до глобальних змін і наукової підтримки можливостей безболісного переходу на нові джерела енергії. Основним завданням парку є обґрунтування переходу газотранспортної системи для транспортування інших енергоносіїв, напр. водню, тощо.

3Привітали учасників й наголосили на актуальності й масштабності конференції, а також на важливості співпраці й генерування спільних ідей і рішень: завідувачка кафедри прикладної економіки, координаторка Центру розвитку підприємництва «Бізнес-Інкубатор», співголова конференції, доц. Уляна Бережницька, співголова конференції, голова Ради молодих вчених  ІФНТУНГ, професорка кафедри технології захисту навколишнього середовища ІФНТУНГ Теодозія Яцишин, голова Ради молодих учених МОН України Олеся Ващук, представники НАН України, закладів вищої освіти з різних куточків нашої держави, Азербайджанського державного університету нафти і промисловості, Івано-Франківської міської ради тощо.

Загалом конференція включала дві секцій:

Секція 1. «Розвиток соціально-економічних систем в умовах глобальних змін і викликів» за спеціальністю 051 Економіка.

Секція 2. «Ресурсоефективні технології та захист довкілля в умовах глобальних змін і викликів за спеціальностями 183 Технології захисту навколишнього середовища та 101 Екологія.

Економічна секція стала майданчиком для обговорення потенціалу соціально-економічних систем на різних рівнях управління, пріоритетів розвитку бізнес-структур у повоєнному відновленні України, а також сучасних тенденцій та особливостей функціонування секторів національної економіки в контексті євроінтеграційних процесів України. 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Акутуальні новини

ОСТАННІ НОВИНИ

На думку фахівця