Коли енергоефективність = енергонезалежність

Обговорення проєкту Концепції енергетичної ефективності Івано-Франківської області на 2023 – 2027 роки відбулось на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Підготовка цього важливого для прикарпатців документу об’єднала представників різних організацій, наукових, освітніх та державних установ єдиною метою – забезпечити регульоване та ощадливе споживання енергії як у бюджетній сфері й житлово-комунальному господарстві області, так і в житловому секторі.

Як зазначив модератор заходу, депутат Івано-Франківської обласної ради Тарас Виноградник, «круглий стіл» в стінах ІФНТУНГ має на меті систематизацію й узагальнення всіх думок з приводу окресленої проблеми, аби вийти на ухвалення підсумкових рішень, за якими йтиме фінансування вже наступного року. Власне, з огляду на реалії війни, вона постала перед українським суспільством настільки гостро, що заходи, спрямовані на її розв’язання, профінансує не тільки наша держава, але й міжнародні організації та донори.

Для Івано-Франківщини – це шанс зробити значний крок у підвищенні своєї енергоефективності, а отже – енергетичної незалежності. Такий досвід вже має ІФНТУНГ, де свого часу була успішно впроваджена програма енергоефективності, про яку розповів присутнім ректор університету Євстахій Крижанівський і зазначив:

-Маємо серйозні напрацювання, генеруємо вітрову і сонячну електричну енергію, а зараз, коли ворог намагається максимально пошкодити енергетичну інфраструктуру країни, університет готовий забезпечити науковий супровід програми підвищення енергетичної ефективності області.3

А член постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства Ліліана Гораль підкреслила, що  загальне просування вперед у цьому напрямку передбачає довготерміновий стратегічний план такого підвищення в кожній територіальній громаді, де, відповідно, мають бути впроваджені посади енергоменеджерів або функції консультантів з енергоменеджменту повинні взяти на себе наукові спільноти. До слова, саме їм до снаги налагодити просвітницьку роботу серед населення, яке конче потребує навчання й консультування у сфері енергозбереження.

Слід зазначити, що інтелектуальні ресурси для цього є, адже саме ІФНТУНГ готує фахівців за освітньою програмою «Енергетичний менеджмент» і до того ж має низку підписаних угод з територіальними громадами, які можуть скеровувати сюди на навчання своїх представників.

Важливим доповненням до проєкту Концепції стала пропозиція консультанта USAID Проєкту енергетичної безпеки Євгена Нікітіна зробити наголос на її безпековій складовій, а також звернути увагу на проблему функціонування Бурштинської ТЕЦ, котра вже вичерпала свій ресурс роботи і є найбільшим джерелом шкідливих викидів в атмосферу на Прикарпатті,  де є чимало рекреаційних зон.

А проректор із міжнародних зв'язків та стратегічного розвитку Університету Короля Данила Максим Карпаш запропонував зосередитись на питаннях декарбонізації та дослідженні інновацій в царині енергоефективності, а також зазначив, що насамперед слід скласти уявлення про енергетичний баланс краю.

Такий підхід підтримали професори ІФНТУНГ Ігор Рибіцький та Петро Райтер, який розповів про моніторинг енергетичних втрат в ІФНТУНГ, що був свого часу проведений в університеті, й наголосив, що нинішня потреба в енергоменеджменті продиктована самим життям, коли всім українцям – від малого до старого – доводиться контролювати витрати енергії у своїх помешканнях.

Своєю чергою, заступник директора департаменту, начальник управління інфраструктури департаменту економічного розитку, промисловості та інфраструктури Івано-Франківської ОДА Юрій Труханівський розповів про вже наявний досвід впровадження програми «теплих кредитів» та подальші плани підвищення енергоефективності області.

11Одна із складових цього процесу – утеплення будинків, яке широко розгорнулось в обласному центрі. Проте похвалитися якістю цих робіт виконавці не можуть. Про їхні помилки та прорахунки розповів учасникам обговорення експерт з енергоефективності, енергоаудитор Асоціації  інженерів енергетики України Олександр Дутка. Йдеться про вади, що не тільки призводять до передчасного руйнування будівель, але й погіршують здоров’я їхніх мешканців.

До учасників круглого  столу приєднався онлайн і завідувач відділу технологій альтернативних палив Інституту газу Національної академії наук України Костянтин П’яних із пропозицією максимально включити в проєкт населення, якому й реалізовувати все накреслене. Воно повинне розуміти цінність всіх ресурсів, якими володіємо, і вміти бачити їх довкола та використовувати безпечно для природного середовища.

Саме в цьому аспекті Прикарпаття має свою специфіку, про яку розповів присутнім проректор з наукової роботи ІФНТУНГ Ігор Чудик. Адже Івано-Франківщина відзначила нещодавно 250 років з початку видобутку нафти. За цей час тут з’явилась величезна кількість свердловин, які навіть будучи давно «закритими» залишаються джерелом геотермальної енергії, а отже – можуть стати у пригоді, за мудрого використання їхнього потенціалу.

Загалом, як зазначила учасниця обговорення, представник USAID Проєкту енергетичної безпеки Діана Корсакайте, івано-франківську програму можна вважати пілотною для всієї України. Тож це накладає на прикарпатців додаткову відповідальність за успіх справи.

Разом із внесеними доповненнями проєкт Концепції було схвалено. А далі нас чекає велика робота із втілення всіх планів із підвищення енергетичної ефективності регіону, що стане важливим внеском у зміцнення нашої незалежності.

 

 

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 222
  • 1111111
  • 9

ОСТАННІ НОВИНИ

На думку фахівця