Інтелектуали ІФНТУНГ - серед переможців огляду «Науково-технічна творчість Прикарпаття»

26 квітня відзначається Всесвітній день інтелектуальної власності.  З цієї нагоди рада Івано-Франківських обласних організацій Товариства винахідників та раціоналізаторів та  Спілки наукових та інженерних об’єднань України за участі департаменту розвитку економіки, промисловості та інфраструктури Івано-Франківської обласної державної адміністрації провела тематичну науково-практичну конференцію «Жінки та інтелектуальна власність: прискорення інновацій та 11творчості» на якій нагородили переможців обласного огляду «Науково-технічна творчість Прикарпаття» за підсумками 2022 року. Серед нагороджених науковці3 ІФНТУНГ: доц. кафедри будівництва та енергоефективних споруд ІАБЕ Андрій Величкович (номінація «Кращий вчений-винахідник»), доц. кафедри техногенно-екологічної безпеки та охорони праці ІНГІ Ірина Перкун (номінація «Кращий винахідник серед жінок»), аспірант кафедри екології ІПНТ Олег Лукинчук  (номінація «Кращий молодий винахідник» та раціоналізаторка й волонтерка Анна Масляк, яка з використання наукового потенціалу та виробничої бази ІФНТУНГ втілила проект «Сітка-витинанка «Український герой» (номінація «Кращий раціоналізатор-волонтер»).

1Перше слово на конференції голова ГО «Івано-Франківська обласна організація товариства винахідників і раціоналізаторів України», Заслужений раціоналізатор України Богдан Середюк надав  Богдану Футерку, заступнику голови Івано-Франківської ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, який високо оцінив інтелектуальний потенціал творчих особистостей Прикарпаття та підкреслив роль жінок та їх активну участь в науково-технічній і винахідницькій творчості  та в напрацюванні інтелектуального продукту.

Учасники конференції відзначили науковців та інтелектуалів й інших ЗВО, а також ЦПТУ № 1 м. Івано-Франківська за вагомий внесок цього жіночого колективу в допомогу ЗСУ.

Всі присутні одностайно підтримали думку Богдана Середюка щодо нових викликів часу, які вимагають від інтелектуалів підвищення творчої активності та адаптації інтелектокористування до вирішення місцевих, загальнодержавних і глобальних проблем. Він також підкреслив, що існує чимало проблем з вихованням винахідницького резерву серед студентської та учнівської молоді. Від учасників конференції було направлене відповідне звернення до органів влади та керівників різних навчальних закладів. Це звернення підтримала й2 присутня на конференції делегація Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, до складу якої увійшли відомі вчені та науковці, раціоналізатори та винахідники: завідувач кафедри техногенно-екологічної безпеки та охорони праці Володимир Погребняк, завідувач кафедри інформаційно-телекомунікаційних технологій і систем Леонід Заміховський, завідувач кафедри метрології та інформаційно-вимірювальної техніки, проф. Орест Середюк, проф. кафедри комп'ютеризованого машинобудування Любомир Роп’як, проф. кафедри публічного управління та адміністрування Віктор Петренко й ін.

Університетська спільнота вітає своїх колег з високими нагородами, а також  усіх винахідників і раціоналізаторів ІФНТУНГ й України з професійним святом та бажає їм нових творчих здобутків, здійснення задумів й корисних починань!

Фото: Тарас Майстришин

  • 1
  • 2
  • 6
  • 7
  • 10
  • 9
  • 5
  • 8