ІФНТУНГ презентував свої дослідження на Міжнародній конференції з космічних ресурсів

Студенти та науковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу взяли участь у Міжнародній конференції з космічних ресурсів (6th Space Resources Conference), яка днями проходила у Гірничо-металургійній академії ім. Станіслава Сташиця (Краків, Польща). Науковий форум організовано в межах проєкту UNIVERSEH. До слова, наш університет долучений до проєкту як асоційований партнер у 2022 році. Його координатором від ІФНТУНГ став директор Інституту нафтогазової інженерії, професор Олег Витязь.

Мета конференції – створення платформи для обговорення передових технологій, пов’язаних із сучасними проблемами освоєння космосу та використання космічних ресурсів для покращення умов життя людини і захисту навколишнього середовища Землі.

Від ІФНТУНГ участь у міжнародному форумі взяли: викладачі (координатор проєкту, директор Інституту нафтогазової інженерії Олег Витязь, професорка кафедри технології захисту навколишнього середовища Теодозія Яцишин, доцент кафедри геодезії Денис Кухтар) та студенти різних спеціальностей (Яремак Роман, спеціальність «Комп’ютерна інженерія»; Ніколенко Ігор спеціальність «Комп’ютеризоване машинобудування»; Шостаківський Іван, спеціальність «Електроенергетика, електротехніка, електромеханіка»; Стецюк Роман, спеціальність «Нафтогазова інженерія та технології»; Маркевич Микола, спеціальність «Нафтогазова інженерія та технології»; Киселюк Анастасія, спеціальність «Науки про Землю»; Рачкевич Мар’яна, спеціальність «Архітектура та містобудування»; Нащочич Дмитро, спеціальність «Нафтогазова інженерія та технології»; Рихлівська Вікторія, спеціальність «Геодезія та землеустрій»).

Усіма членами делегації від нашого університету були представлені доповіді в різних наукових галузях – від машини часу для геодезичних цілей до глобальних змін клімату. Так, доцент кафедри геодезії Денис Кухтар прочитав для учасників лекцію «Космічна SAR Інтерферометрія або машина часу для геодезичних цілей». Професорка кафедри технології захисту навколишнього середовища Теодозія Яцишин виступила із доповіддю «Глобальні зміни клімату: фактори інтенсифікації та методи їх виявлення».

Відзначимо, що науковці з  Університету Тулузи (Франція), Люксембурзького університету, Дюссельдорфського університету імені Еенріха Еейне (Німеччина), Краківської Гірничо-металургійної академії імені Станіслава Сташица AGH (Польща) та Технічного університету Лулео (Швеція) зацікавилися дослідженнями нашого університету та розглядають розробку спільної дисципліни, а згодом – освітньої програми.

Також високо оцінили підготовку наших студентів, про що свідчить перемога студента спеціальності «Комп’ютеризоване машинобудування» Ігоря Ніколенка в Міжнародній конференції з космічних ресурсів зі стендовою доповіддю «Робототехніка – майбутнє в дослідженні Космосу» та перемоги наших студентів у Міжнародному космічному хакатоні (Space Hackhaton).