Грант – крок від ідеї до реалізації

В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відбувся тренінг з проєктної діяльності «Міжнародне співробітництво: нові можливості» для працівників низки структурних підрозділів ЗВО. Захід був організований силами Центру міжнародного співробітництва та проєктної діяльності ІФНТУНГ й привернув увагу професорсько-викладацького складу Інституту нафтогазової інженерії, Інституту інженерної механіки і робототехніки, Факультету природничих наук, Інституту економіки та менеджменту, Інституту архітектури, будівництва та енергетики, Інституту інформаційних технологій, Інституту гуманітарної підготовки та державного управління.

Такий інтерес зрозумілий, адже навіть найцікавіші й найкорисніші напрацювання науковців не можуть бути втілені в життя без відповідного обладнання, без доступу до ресурсів, які передбачають фінансування, тож захід – надзвичайно актуальний. Очільник  Центру міжнародного співробітництва та проєктної діяльності ІФНТУНГ Руслан Рачкевич розповідає:

-Наша мета – залучити до написання грантових заявок людей, які раніше ніколи цим не займались, не мають необхідного досвіду, потребують гранту, але не знають, як правильно пройти шлях до нього. Підготували для них важливу інформацію про організації, котрі можуть надати гранти, про їхні пропозиції, про те, як користуватися сайтами певних грантових програм.

Проректор з наукової роботи  ІФНТУНГ Олександр Кондрат ознайомив учасників тренінгу зі стратегією розвитку наукової діяльності університету й викликами часу, на які доводиться відповідати колективу закладу, а відтак – наголосив на значенні  проєктної діяльності для адекватного розв’язання низки поточних проблем.

Чимало уваги організатори тренінгу приділили питанню співпраці з міжнародними організаціями та проєктам транскордонного співробітництва, які відкривають широку перспективу реалізації ідей наших науковців. Однак і в Україні існує багато можливостей для пошуку ресурсів. Зокрема, в.о. директора Науково-дослідного інституту нафтогазової енергетики та екології  Андрій Грицанчук зосередив увагу присутніх на українських проєктах у науково-дослідній сфері, що фінансуються Міністерством освіти і науки України (МОНУ), Національним фондом досліджень (НФД), а також двосторонніх проєктах та проєктах, які виконуються за державним замовленням. Кожен із них має свою специфіку та цілі, спрямовані на підвищення якості освіти та розвиток науково-дослідницької сфери в Україні.

Практичними кейсами успішної роботи з грантодавцями поділились директор Нафтогазової бізнес-школи Інституту післядипломної освіти ІФНТУНГ  Олег Яцюк і директор Центру інноваційного розвитку Володимир Корнута, які розглянули алгоритм написання грантової заявки.

Учасники тренінгу довідались про типи проєктів міжнародної співпраці та українських науково-дослідних проєктів, пошук та підбір проєктних програм, фінансові питання проєктної діяльності, отримали приклади заповнення заявки.

Березневий тренінг – тільки перший етап циклу аналогічних заходів в ІФНТУНГ. Тож  Центр міжнародного співробітництва та проєктної діяльності радить усім зацікавленим уважно стежити за його оголошеннями й долучатися до спільної праці, адже обмін ідеями, досвідом та кращими практиками має велике значення для розвитку нашого університетського співтовариства.

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22