Енергонезалежність України потребує кваліфікованих кадрів

Нафтогазова галузь, яку справедливо можна назвати титаном української енергонезалежності, сьогодні відчуває гостру потребу у кваліфікованих фахівцях. Голова правління НАК «Нафтогаз України», на підприємствах якої працює понад 50 тисяч працівників, Олексій ЧЕРНИШОВ вважає, що «після перемоги на роботодавців чекає нова боротьба – за ліпших фахівців». Тож компанія, яка високо цінує досвід своїх спеціалістів, водночас приділяє значну увагу залученню енергійної талановитої молоді, яка має жагу до життя та впровадження змін. «Потреба в газі залишається високою. Тому галузь стало розвивається, а отже, є постійна потреба у висококваліфікованих працівниках»,  – зазначив очільник АТ «Укргазвидобування» Олег ТОЛМАЧЕВ

Відтак у компанії запланували розширювати взаємодію із закладами освіти. І перша ластівка не примусила на себе довго чекати: в АТ «Укргазвидобування» розробили комплексну програму, спрямовану на популяризацію професій нафтогазового напряму та мотивацію щодо отримання подальшої нафтогазової освіти, яка охоплює старшокласників шкіл, учнів професійних (професійно-технічних) закладів освіти та студентів коледжів відповідного професійного спрямування в усіх регіонах присутності компанії.

Із перших днів квітня програму профорієнтаційних заходів на Івано-Франківщині почали реалізовувати у кооперації з Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу – колискою нафтогазової освіти на Прикарпатті та єдиним профільним нафтогазовим університетом в Україні. 

Представники АТ «Укргазвидобування» –керівник групи професійного навчання персоналу Максим БІЛОУС та начальник департаменту навчання та розвитку персоналу АТ «Укргазвидобування» Оксана РЕДЮК, у супроводі ректора ІФНТУНГ Ігоря ЧУДИКА та проректора з науково-педагогічної роботи Сергія ЗІКРАТОГО відвідали фізико-технічний ліцей, коледж електронних приладів, ліцеї Івано-Франківська, Богородчанщини, Надвірнянщини, Долини, Болехова. На заходах були присутніми майже 654 учні.

Молодь закладів освіти Прикарпаття мала нагоду познайомитися з діяльністю гіганта нафтогазової галузі України – НАК «Нафтогаз України», довідатися про переваги працевлаштування в компанії, можливості кар’єрного зростання, максимальну реалізацію власних здібностей та гідний заробіток. Зокрема, про АТ «Укргазвидобування», яке залучає іноземних фахівців, інвестує в навчання та стажування працівників, підвищує стандарти соціального забезпечення своїх співробітників тощо. 

Проте модератори зазначали, що всі ці переваги можливі лише за умови отримання якісної фахової освіти. Гості наголошували на кадровій потребі в інженерно-технічних працівниках та кваліфікованих профільних робітниках і що нафтогазову справу та суміжні спеціальності можна успішно опанувати в ІФНТУНГ. 

«Прикарпатцям у цьому плані пощастило – далеко їхати не треба, технічний університет, що називається, під боком, та й всі спеціальності, необхідні галузі, – каже проректор з НПР Сергій ЗІКРАТИЙ, – в університеті є. Левова частка наших випускників, а їх – понад 60 тисяч, працює в нафтогазовій галузі, багато зробили стрімку кар’єру». Він також презентував затребувані професії, зокрема спеціальності: «Науки про Землю» (ОПП «Розвідування нафтових та газових родовищ»), «Нафтогазова інженерія та технології» (ОПП «Обслуговування та ремонт обладнання нафтових і газових промислів» та «Експлуатація нафтових і газових свердловин»), «Гірництво» (ОПП «Буріння свердловин»).

Зустрічі були дуже продуктивними, була можливість поспілкуватися, розвідати освітні настрої молоді, когось переконати у правильності чи неправильності вибору. І хоча зустрічами стейкхолдерів зі студентами сьогодні нікого не здивуєш, все ж «крутизна» ідеї полягає в тому, що саме працедавці готові плекати собі кадри та впливати на вибір професії, працюючи з учнями. Досвід – вартий запозичення! Бо готуй сани влітку, воза – взимку, а фахівців – зі шкільної лави!

Більше про вищезгадані спеціальності: 

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10