Драйвери енергетичного переходу в поствоєнній економіці України

Протягом трьох днів у Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу науковці,  аспіранти спільно з представниками Івано-Франківської обласної ради, Івано-Франківської обласної державної адміністрації та Національного фонду досліджень України працювали над обґрунтуванням тарифів використання природного газу. Дискусії проходили в межах круглого столу з питань енергоефективності на тему «Драйвери енергетичного переходу в поствоєнній економіці України».

1Захід проходив у межах реалізації проєкту «Формування тарифної політики в газопостачанні задля інформаційно-соціальної безпеки» (координаторка проєкту, проф. кафедри фінансів  Інституту економіки та менеджменту Ліліана Гораль), що переміг у конкурсі «Наука для безпеки та сталого розвитку України» Національного фонду досліджень України ще в 2021 року, але через виклики воєнного часу стартував цьогоріч у травні. Нагадаємо, що мета проєкту полягає в напрацюванні комплексу рішень для підвищення раціонального природокористування та зменшенні соціального напруження, викликаного підвищенням комунальних тарифів, зокрема на послуги з транспортування природного газу, шляхом створення нової моделі розрахунку вартості наданих послуг із врахуванням цифровізації підприємств галузі.

З вітальним словом до учасників звернулися координаторка проєкту Ліліана Гораль, ректор університету Ігор Чудик та перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради Василь Гладій.

2Під час круглого столу науковці спільно з представниками влади обговорили стан енергоефективності й енергозбереження в Івано-Франківській області, ціноутворення при викупі природного газу НАК «Нафтогаз України» в приватних видобувних компаній, питання формування тарифної політики, моделювання системи доставки газу засобами теорії обмежень тощо. Серед основних питань, на яких наголосили учасники зустрічі, це - нові можливості застосування новітніх енергетичних технологій та існування серйозних викликів для здійснення «енергетичного переходу» в Україні. Також присутні окреслили шляхи та напрямки спільної роботи для підвищення раціонального природокористування та зменшення соціального напруження.

3У межах заходу відбулися тренінги з методології написання проєктів для працівників університету за участю представника Національного фонду досліджень України.