Проєкт науковиці ІФНТУНГ- серед переможців конкурсу НФДУ

Проєкт докторки економічних наук, професорки кафедри фінансів Ліліани Гораль «Формування тарифної політики в газопостачанні задля інформаційно-соціальної безпеки» переміг у конкурсі «Наука для безпеки та сталого розвитку України» Національного фонду досліджень України!

Із допущених до конкурсу 268 проєктних заявок відібрали 57, із яких 29 ― від науково-дослідних установ Національної академії наук України та 17 ― від закладів вищої освіти України, і лише 1 серед університетів Прикарпаття – від ІФНТУНГ.

Метою проєкту «Формування тарифної політики в газопостачанні задля інформаційно-соціальної безпеки» є напрацювання комплексу рішень для підвищення раціонального природокористування та зменшення соціального напруження, викликаного підвищенням комунальних тарифів, зокрема на послуги з транспортування природного газу, шляхом створення нової моделі розрахунку вартості наданих послуг із врахуванням цифровізації підприємств галузі, а саме:

а) критичні зміни існуючої формули тарифу на розподіл природного газу;

б) розроблення моделі системи інноваційного інформування про послуги з газопостачання;

в) розвиток концепції соціальної відповідальності газорозподільних підприємств.

На реалізацію проєкту Національний фонд досліджень України виділив 6 млн гривень. Тривалість проєкту – 2 роки.

Довідково. Мета конкурсу Національного фонду досліджень України ― фінансування найкращих наукових проєктів, спрямованих на розв’язання актуальних проблем безпеки людини та суспільства в Україні. Головні критерії оцінювання проєктних заявок: якість запланованого дослідження; його значущість для розвитку науки/ техніки/ технологій/ суспільства, відповідно до спрямування; якість і реалістичність запропонованого плану виконання; науковий доробок виконавців.