Розвиток інновацій

У рамках Меморандуму про створення та підтримку Інноваційного кластеру в Івано-Франківській області керівниця Всеукраїнської інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge» Інна Малюкова провела мотиваційну зустріч зі студентами, викладачами, представниками місцевої влади та громадських організацій.

Інна Малюкова розповіла присутнім про основні напрямки діяльності Всеукраїнської інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge», поділилась досвідом підготовки та консалтингового супроводу інноваційних стартап проєктів. За її словами, центрами інновацій в різних галузях економіки є саме університети з їхніми науковими школами і експертними середовищами, зі сталим потоком студентів, аспірантів, науковців, інженерів-винахідників. Тому й головними концептуальними засадами діяльності «Sikorsky Challenge» стали створення центрів інновацій в кращих університетах, навчання, підтримка при реалізації та брендуванні інноваційних проєктів.

1Присутні спільно розглянули моделі взаємодії вже існуючих стартапів в Україні, обговорили проблеми, такі як відсутність підтримки молодіжних інноваційних проєктів на місцевому рівні та брак практичних знань. «Ми будемо допомагати знімати бар'єри, що стоять перед креативною частиною суспільства щодо реалізації своїх бізнес-запитів. Наша співпраця передбачає різні формати: навчання, тренінги з інноваційного підприємництва про те, як реалізувати свою ідею, конкурси та відбір кращих комерційно вигідних проєктів, участь у Всеукраїнському конкурсі стартапів «Sikorsky Challenge» і виведення на ринки цих стартапів, їх продукції, послуг та знаходження інвесторів для цієї справи», - зазначила Інна Малюкова.

Підтримка інновацій та заохочення підприємництва в академічному середовищі не є новими факторами у діяльності ІФНТУНГ. «Наш університет уже другий рік поспіль успішно розвиває підприємницьку екосистему в університетському середовищі завдяки підприємницькому клубу «YEP! Startup Club IFNTUOG», який створено в рамках Меморандуму про співпрацю з ГО «Платформа інноваційного партнерства». Це перший такий клуб у нашому регіоні, знаходиться він у Центрі розвитку підприємництва «Бізнес-Інкубатор» Інституту економіки та менеджменту. Протягом 2019-2020 рр. на базі клубу було проведено два Startup Semester (навчальна підприємницька короткострокова програма, метою якої є наданні студентам можливості отримати базові знання щодо існуючої стартап екосистеми, основних понять і термінів, і підвищити зацікавленість студентів у цій тематиці). А в рамках пілотного проєкту «Підприємницький університет» в осінньому семестрі 2020-21 н.р. YEP запустив академічний курс «Інноваційне підприємництво та управління стартап-проєктами». За відгуками як викладачів, так і студентів курс є одним з найкорисніших в університеті, адже за результатами навчання студенти уже розробили близько 10 проєктів стартапів, 2 з яких було подано на фінал конкурсу студентських стартапів», - розповідає координатор стартап-клубу YEP в ІФНТУНГ Олег Яцюк.

Окрім зустрічі зі студентами та викладачами Інна Малюкова ознайомилася з діяльністю ЦРП «Бізнес-Інкубатор» ІЕМ і доєдналась до роботи секційного засідання «Соціально-економічні аспекти нафтогазової енергетики» міжнародної конференції «Нафтогазова енергетика 2021».

 

  • 1
  • 2
  • 3