Пташки, що наближають перемогу

Навряд, чи учасники перших у світі змагань дронарів, які відбулися у 2014 році в Австралії, уявляли собі, що мине небагато часу і їхні маленькі «пташки» стануть справжніми бойовими одиницями, які нападають або захищають. Проте сталось саме так, і під час повномасштабної російсько-української війни, українці зазнають надзвичайно великих втрат через ворожі безпілотні атаки – руйнуються міста і села, гинуть люди. Однак і відповідь ворог також отримує потужну: українці б’ють його безпілотниками не тільки у повітрі, а й на воді.

З огляду на це, в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відбулися обласні змагання операторів БПЛА  «Drone Racing». Адже зараз у фокусі уваги суспільства –  не тільки постійні фінансові доброчинні збори коштів на безпілотники, але й дронарство як вид спорту, що відкриває його шанувальникам чимало можливостей як для мирного часу, так і у воєнну добу. Як розповіла одна з організаторів змагань, директор Івано-Франківського обласного державного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Івано-Франківської обласної ради Христина Чепа, як вид спорту дронарство було визнане у 2016 році, відтак відбувся й перший Чемпіонат світу:

-Застосування дронів під час війни ми бачимо щодня в Україні. Це страшно. Але нині ми літаємо заради миру.

А ректор університету, член організаційного комітету змагань Ігор Чудик, у вітальному слові до учасників змагань зазначив, що такі перегони допомагають юним спортсменам зміцнювати волю до перемоги і демонструють готовність українців до оборони своєї держави та подякував пілотам-початківцям за їхню наполегливість в опануванні майстерності володіння дронами:

- Україна переможе, а на крилах тих пташок, які ви запускаєте, летітиме слава нашої незламної нації, яка навіть у такий складний час робить все для змагання за кращі результати.

Цього разу вони відбулися в особистому і командному заліку. Особистий –  у двох вікових категоріях – 10 – 13 років та 14 – 18 років. Перший етап – політ дронів без перешкод смугою завширшки 2,5 м. Другий етап – кваліфікаційні польоти по периметру залу під стійками і в кільце. Третій етап – кваліфікаційні польоти на швидкість по периметру залу без перешкод. Готувалися учасники ретельно й наполегливо, адже дронарство – справа непроста. 

Учні Калуського ліцею №10 Олександр Желізний  (10 клас) і Михайло Олеськів (11 клас) зайнялися дронарством із цікавості до фізики і техніки загалом. Хлопці займаються від січня цього року в рамках уроків із захисту України – стаж ніби й невеликий, але результати вже є. Хоча справа непроста, пояснюють: спочатку треба вчитися на стимуляторі як мінімум 40 годин, щоб не «покалічити» свій літальний апарат. Але Сашкові та Михайлові вдалося набути необхідну практику навіть швидше. І  тепер вони – члени команди «Вітрогони», названої так на честь сотні УПА.

Слід зауважити, що таке змагання в спортзалі ІФНТУНГ відбувається вже вдруге.  Тож внесок університету у розвиток цього виду спорту було відзначено  грамотою Івано-Франківської ОВА, яку отримав його ректор Ігор Чудик. І це не єдиний формат участі нашого ЗВО у змаганнях дронів: викладачі університету є членами журі й активними популяризаторами змагань. Цього разу із числа 15 команд призові місця вони розподілили так.

Переможцями обласних змагань операторів БПЛА  в особистому заліку стали у віковій категорії 10-13 років  Любомир Белдик (Коломийський ліцей №8), Захар Кабинець (Болехівський ліцей №1), Євген Пуняк (Болехівський ліцей №1); у віковій категорії 14-18 років -  Михайло Олеськів (Калуський ліцей №10),  Станіслав Олексюк (Коломийський ліцей №5 імені Т.Г. Шевченка),  Юрій Гуцуляк (Коломийський ліцей №5 імені Т.Г. Шевченка). У командній першості "золото" - "Крила Карпат" (Коломийський
ліцей №5 імені Т.Г. Шевченка), "срібло" - FreeFly (Коломийський ліцей №9), "бронза" - "Орли" (Болехівський ліцей №1 "Академічний"). Вітаємо переможців!

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 222
  • 22211
  • 9
  • 99
  • 999