Поглиблюємо співпрацю з AGH новими ініціативами

6-7листопада цього року делегація Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу у складі ректора університету Ігоря Чудика, проректора з наукової роботи Олександра Кондрата та директора Інституту нафтогазової інженерії Олега Витязя відвідала Краківську гірничо-металургійну академії імені С. Сташіца (AGH). Вперше з нашими багаторічними польськими партнерами зустрівся у якості ректора Ігор Чудик, який хотів побачити партнерську кухню як керівник,1 а також привіз низку ініціатив задля поглиблення співпраці.

2Робочий візит до Польщі розпочався у ректора AGH Єжи Ліса. Делегації ІФНТУНГ випала почесна місія – вручити Єжи Лісу звання почесного професора ІФНТУНГ,  а проф. Анджею Гонету – подяку за багаторічну плідну роботу в організації співпраці та партнерства університетів та який стояв біля витоків цієї співпраці.

Головною метою робочого візиту до  AGH було питання поглиблення співпраці в освітній, науково-дослідницькій сфері та удосконалення програм подвійних дипломів. Ключовим також стало питання майбутню діяльність міжнародного Карпатського науково-дослідного Центру, угоду-меморандум про створення якого було підписано між університетами у травні цього року, а очільником з української сторони став  директором Інституту нафтогазової інженерії Олег Витязь. Були заслухані пропозиції, погоджені деякі процедурні питання, сфери діяльності, фінансування, терміни. Проте, залишається ще низка дискусійних 3питань, які необхідно вирішити. Не викликає сумнівів лише факт актуальності Центру. Адже Карпатський регіон має ще великий потенціал запасів нафти та газу і треба їх видобувати. Також залишається актуальною проблеми великої кількості старих свердловин, що потребують уваги, аби запобігти екологічній катастрофі. Згодом до співпраці університетів планується також залучити й інші виші й національні та приватні профільні компанії4 інших країн Карпатського регіону – Словаччини, Угорщини, Румунії, Чехії. Адже Центр має на меті вирішувати важливі для всіх питання сталого розвитку, енергетичної безпеки та екології. У розмові з ректором AGH Єжи Лісом ректор ІФНТУНГ Ігор Чудик підкреслив, що український університет свідомий того, що створення такого Центру з подачі ІФНТУНГ та  AGH є запорукою об’єднання інтелектуального, людського, науково-практичного потенціалу, освітнього потенціалу задля на отримання інноваційної наукової продукції, комерціалізацію її впровадження у виробництво та   налагодження тіснішої співпраці між ЗВО, які готують фахівців цього напрямку в Карпатському регіоні.

5Під час зустрічі ректор ІФНТУНГ також виступив з  ініціативою про створення міжнародного освітньо-рекреаційного центру в6 Карпатах, яка знайшла позитивний відгук у польської сторони.

У рамках візиту до AGH представники університету мали нагоду відвідати Факультет Буріння представники університету мали нагоду відвідати Факультет Буріння, Нафти і Газу та Факультет Енергетики та Палив. Українська сторона відвідала лабораторії цих факультетів та обговорила з очільниками факультетів можливі напрями співпраці, участі в майбутніх наукових проектах та дослідженнях спільно з польськими науковцями. Цікавим виявився досвід польських колег керування освітнім процесом, роботою викладачів та науковою діяльністю.

Відтак директор ІНГІ Олег Витязь зустрівся з керівничкою відділу міжнародних договорів і проектів Центру міжнародної співпраці AGH Олександрою Перкіц-Олешкович. В рамках зустрічі було обговорено можливості вдосконалення співпраці в рамках проектту ERASMUS+, участь викладачів ІФНТУНГ у «3rd International Staff» в AGH в Кракові у січні 2024 року під час проведення Дня партнерів. Захід допоможе розширити діапазон партнерів та активізуватись у плані академічної мобільності. Крім того польська сторона запропонувала університету участь у новому проекті  ERASMUS+, до якого залучено 26 країн світу.

Підбиваючи підсумки першого дня перебування делегації ІФНТУНГ у Кракові, можна сміливо стверджувати, що співпраця університету виходить на новий, вищий щабель.

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12