Питання екологічної безпеки обговорили науковці з шести країн

Кожна людина сьогодні стоїть перед екологічними викликами, які нерозривно пов’язані з геополітичними, економічними й соціальними. Тому всі структури загалом і кожна людина зокрема мають розуміти свою відповідальність за вирішення екологічних проблем, долучається до екологічної освіти. Окрім практичної складової, необхідно пам’ятати й про духовну – екологію душі, яка стане основою екології навколишнього середовища.

Саме викликам і загрозам екологічній безпеці в Україні на окупованих територіях Луганської, Донецької області і Криму була присвячена конференція «Екологічні виклики в умовах геополітичних трансформацій», яка проходила в Івано-Франківській академії Івана Золотоустого. Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу виступив одним з організаторів конференції, адже на його базі функціонують екологічні лабораторії, кафедри екології та технологій захисту навколишнього середовища та охорони праці. Масштабний науковий форум пройшов за участі експерти з Білорусі, Грузії, Литви, Польщі, Румунії, України. Серед інших організаторів - Івано-Франківська академія Івана Золотоустого, Бюро Української Греко-Католицької Церкви з питань екології, Громадська організація «Центр політичних наративів демократії».

Із вітальними словами до учасників конференції звернулися Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин, проректор з наукової роботи Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Ігор Чудик, ректор Івано-Франківської академії Івана Золотоустого, митрофорний протоієрей Олександр Левицький, український політик, у минулому голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, представник управління екології і природніх ресурсів Івано-Франківської обласної державної адміністрації Петро Кульба, голова громадської організації «Центр політичних наративів демократії» Микола Бійовський, керівник Бюро Української Греко-Католицької Церкви з питань екології Володимир Шеремета, депутат Івано-Франківської міської ради Роман Харук.

Із фундаментальними доповідями виступили науковці ІФНТУНГ: перший проректор Олег Мандрик «Екологічна освіта для сталого розвитку», завідувач кафедри туризму Людмила Архипова «Екологічна оцінка та моніторинг транскордонний водних об’єктів на прикладі Карпатського регіону», проректор з науково-педагогічної роботи Сергій Куровець, науковий консультант кафедри геології та розвідки нафтових і газових родовищ Борис Маєвський, завідувач кафедри загальної, інженерної геології та гідрогеології Володимир Хомин «Перспективи газоносності шельфу Чорного та Азовського морів». Серед запрошених був директор Науково-технічної бібліотеки Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Роман Пуйда.

Серед запрошених спікерів конференції були відомі науковці та суспільно-політичні діячі - Ніка Чітадзе – директор Центру міжнародних досліджень Міжнародного Чорноморського університету (Грузія, місто Тбілісі), Євген Хлобистов – директор Міжнародного науково-дидактичного інституту Вищої економіко-гуманітарної школи (Польща, місто Бєльско-Бяла), Віліус Камінскас – президент Литовської асоціації атлантичного договору (Литва, місто Вільнюс), Татьяна Мішаткіна – професор кафедри соціально-гуманітарних наук і сталого розвитку Міжнародного державного екологічного інституту імені Андрія Дмитровича Сахарова Білоруського державного університету (Білорусь, місто Мінськ) та ін.

Конференція пройшла у форматі круглого столу і чотирьох сесійних засідань, під час яких обговорювали важливі теми: «Мілітарні аспекти національної та міжнародної екологічної безпеки. Виклики і загрози екологічній безпеці на окупованих територіях Донбасу і Криму», «Соціальні аспекти екології. Екологічна освіта як інструмент забезпечення сталого розвитку», «Екологічний моніторинг та стратегічна екологічна оцінка як складові ефективної екологічної політики», «Ресурсна незалежність в системі національної безпеки».

Питання екологічної безпекиПитання екологічної безпекиПитання екологічної безпеки

Додаткова інформація новин:

ОСТАННІ НОВИНИ

На думку фахівця