Об’єднані зусилля - нові можливості для розвитку

Сьогодні, 10 лютого, в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу (ІФНТУНГ) відбулася зустріч-діалог «Співпраця влади, науки та місцевого самоврядування» за участю керівників територіальних громад Прикарпаття, ректорату, директорів інститутів і завідувачів кафедр університету.

Мета зустрічі – об’єднати зусилля науки, влади та громади задля пошуку нових шляхів розвитку регіону, щоб молоді люди могли навчатись, жити, працювати, розвиватись тут, на теренах рідного краю!

3Директор інституту гуманітарної підготовки та державного управління, професор Дмитро Дзвінчук каже, що потреба в такій співпраці постала, щойно в Україні розпочалась адміністративно-територіальна реформа. «Сьогодні основою адміністративно-територіального устрою країни стали територіальні громади. До них перейшли повноваження, основні фінансові ресурси, але й на них лягла велика відповідальність із надання первинних послуг громадянам України. Зараз від того, наскільки ефективно вони це будуть робити, залежить позитивне ставлення до змін, до децентралізації, як ми всеохопно називаємо цей процес, в Україні. І тут дуже важливо об’єднати ресурси місцевого самоврядування. По-друге, це влада в особі субрегіонального рівня – це обласна рада, обласна державна адміністрація. І звичайно, сьогодні будь-яка управлінська система не може обійтися без інтелектуального ресурсу. Від того, наскільки ефективно буде використано цей інтелектуальний потенціал, залежить, чи буде ефективною діяльність громад! Тому ми запросили керівників територіальних громад на таку зустріч, щоб продемонструвати можливості університету в різних сферах співпраці з територіальними громадами та, безперечно, почути їхні запити, оформити це через рамковий договір про співпрацю з ними. І наголошу, що ми вже запропонували громадам проєкти програм розвитку професіоналізму й компетентності посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, як це вже зроблено Івано-Франківською обласною радою, яка перша в Україні і, напевно, єдина прийняла найбільш всеохопну  комплексну програму підтримки місцевого самоврядування».

Університет уже має окремі договори про співпрацю з Городенківською, Печеніжинською, Калуською, Долинською, Надвірнянською, Богородчанською та іншими громадами. Також підписано Меморандум про взаєморозуміння між ІФНТУНГ та Агенцією розвитку територіальних громад Прикарпаття. Однак така масова зустріч з керівниками територіальних громад в ІФНТУНГ вперше: на заході присутні представники понад 30 територіальних громад Івано-Франківської, Львівської, Закарпатської областей, з якими сьогодні підписано договори про співпрацю.

1Всебічна підтримка та допомога партнерів з ІФНТУНГ громадам забезпечена: це – і люди, і матеріально-технічна база, і наукові напрацювання. Про готовність спільно з громадами працювати над вирішенням екологічних, енергетичних, економічних проблем наголосив ректор університету, академік Національної академії наук України Євстахій Крижанівський: «Університет готовий працювати на користь громад, адже ми тут живемо. Сьогодні ми маємо серйозний інтелектуальний потенціал, щоб допомагати чи ініціювати реалізацію найсміливіших задумів у різних професійних сферах. Ми спроможні допомогти громадам вирішити не тільки енергетичні й економічні проблеми, а й питання розвитку туризму, залучення інвестицій, забезпечення кваліфікованими фахівцями, яких сьогодні потребує наш край. Науковці нашого університету готові ділитися тими напрацюваннями, які вони мають з певних проблем. Приміром, існує проблема енергозабезпечення, енергоаудиту й енергозаощадження. Ми можемо допомогти розробити план дій сталого енергетичного розвитку громади, розбудувати систему енергетичного менеджменту, провести енергоаудит. ІФНТУНГ – надійний експерт у діяльності з запобігання техногенних та екологічних катастроф і небезпек, викликаних застарілим і зношеним обладнанням. Також наш університет можна справедливо вважати полігоном для випробовування нових технологій, зокрема, для зменшення викидів парникових газів в атмосферу тощо. Ми готові спільно з територіальними громадами вирішувати ці проблеми, щоб ми були екологічно чисті, щоб ми були багатші, й витрачалися менше, а жили краще. І для цього використовуватимемо всі методи і способи!»

3В основі договорів співробітництво в галузі навчальної, інноваційної, наукової, спортивно-масової роботи для покращення забезпечення теоретичної та практичної підготовки студентів ІФНТУНГ, а також залучення наукового та освітнього потенціалу університету до розв’язання актуальних проблем розвитку економіки краю, розробки програм соціально-економічного, енергетичного, культурного та туристичного розвитку, сприяння задоволенню інформаційних, технологічних, інвестиційних потреб підприємств та установ громад Прикарпаття.

Також відповідно до договорів ІФНТУНГ може забезпечувати підвищення професійної компетентності посадових осіб територіальних громад шляхом здобуття ними фахової вищої освіти та організації для депутатів і фахівців громад навчальних заходів (курсів, семінарів) з метою розвитку кадрового потенціалу місцевого самоврядування. Громади спільно з представниками ІФНТУНГ братимуть участь у проведенні профорієнтаційної роботи та сприятимуть працевлаштуванню у себе випускників університету.

4Таке об’єднання зусиль, на переконання сторін, допоможе як поліпшити теоретичну й практичну підготовку фахівців, яких випускає університет, так і підніме на якісно новий рівень соціально-економічний і культурний розвиток громади, сприятиме реалізації цільових програм, пов’язаних з її розбудовою. «Переконаний, що поєднання науки, інтелекту і державної влади – це той локомотив, який зможе вивести нашу державу на якісно новий рівень. Одним з наших головних ресурсів є інтелект і він повинен служити людям. Цей інтелект сконцентрований в основному в наших університетах, тому тішуся, що сьогодні є така співпраця», - наголосив у своєму вітальному слові голова Івано-Франківської обласної ради, професор кафедри публічного управління та адміністрування Олександр Сич.

Перед підписанням договорів керівники територіальних громад скористалися можливістю ознайомитися з інноваційними лабораторіями університету, побачити його матеріально-технічну базу (тренажерний буровий центр, геологічний музей, наукове містечко «Нова Енергія», центр інноваційного розвитку, оновлений стадіон і спорткомплекс ім. А. П. Ґемби), наукові розробки, які стануть підвалинами у реалізації положень договорів про співпрацю. Також у межах діалогу-зустрічі відбулося засідання президії Агенції розвитку територіальних громад Прикарпаття.

     

  • 5
  • 2
  • 1
  • 3
  • 4
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

ОСТАННІ НОВИНИ

На думку фахівця