Наука бути точними

У відзначення Дня працівників метрології і стандартизації в Україні цього року внесла свої корективи війна: 10 жовтня по всій країні лунали сирени повітряної тривоги. Професійне свято затьмарив біль від чергових втрат, але неможливо було не захоплюватись майстерністю військових, які відбивали ворожі атаки. Та навряд, чи ми часто замислюємося над тим, що важливою складовою кожного вивіреного пострілу, кожного влучання у ворожі позиції є наука, ім’я якій – метрологія. Адже саме вона – про точність вимірювання в усіх сферах нашого життя, в тому числі – в його обороні.

На фахівцях цієї галузі лежить величезна відповідальність за збереження єдності всіх вимірювань, з якими ми стикаємось – хай то міра ваги в супермаркеті, чи вимірювання тиску газу в мережах. В багатьох царинах людської діяльності недотримання точності таких показників може обернутись трагічними наслідками. Власне, тому викладачі кафедри метрології та інформаційно-вимірювальної техніки Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу вже з перших днів навчання стараються встановити зв’язок студентів-новаків з випускниками закладу, котрі вже реалізувалися в професії й можуть підтримати юнаків та дівчат власним досвідом та своєчасними порадами.

Саме такою стала зустріч майбутніх метрологів-першокурсників Інституту інформаційних технологій із представниками основних компаній-стейкхолдерів, які зацікавлені в молодих кадрах. Вона відбулась у рамках відзначення Дня працівників метрології і стандартизації в Україні та – можна сказати – доброго кафедрального свята:3

-Ми хотіли привітати першокурсників зі вступом і здійснити своєрідну локальну посвяту в студенти, - каже завідувач кафедри метрології та інформаційно-вимірювальної техніки Орест Середюк. – А стейкхолдерів запросили, щоб ознайомити наших студентів з можливостями їхнього майбутнього працевлаштування й показати, наскільки потрібна спеціальність, котру обрали. Вони зможуть досягти в ній найвищого рівня, адже наша кафедра забезпечує повний цикл навчання – від підготовки бакалаврів і магістрів до докторів наук, докторів філософії.

Яким може бути кар’єрний шлях випускника кафедри студентам розповіли представники державного підприємства «Івано-Франківськстандартметрологія» -  головний метролог, кандидат технічних наук  Віталій Малісевич та начальник центру наукового забезпечення вимірювання об’єму і об’ємної витрати газу, вчений зберігач державного еталону об’єму і витрати газу, кандидат технічних наук  Денис Середюк; а також працівники Регіональної газової компанії акціонерного товариства «Івано-Франківськгаз» -  головний метролог  Микола Бугра та начальник метрологічного центру  Петро Джочко.

4Від пана Малісевича студенти дізнались про організаційну структуру ДП «Івано-Франківськстандартметрологія» і довідались, що це – те робоче місце, на якому співробітники мають серйозні стимули для росту. З огляду на її наукове спрямування, тут трудиться шість кандидатів наук  і декілька аспірантів, які незабаром збільшать потенціал установи.

Про функціонування еталонної бази, збереження якої забезпечується підприємством, розповів студентам Денис Середюк. Якими засобами це досягається, хлопці та дівчата невдовзі дізнаються в лекційних аудиторіях, але зустріч із фахівцем, який безпосередньо відповідає за збереження державного еталону об’єму й витрати газу стало важливим кроком до розуміння специфіки обраного фаху.11

На його затребуваності в різних галузях економіки наголосив Микола Бугра, розповівши про значення роботи метрологів для успішного функціонування газового господарства регіону та всієї країни, а його колега Петро Джочко ознайомив студентів з умовами праці в ГРК АТ«Івано-Франківськгаз» та рівнем її оплати, що дозволяє не замислюватися про будь-які заробітки за кордоном.

Одне слово, стимулів для інтенсивного навчання у першокурсників з’явилось чимало. А щоб старт запам’ятався, завідувач кафедри метрології та інформаційно-вимірювальної техніки, професор Орест Середюк привітав студентів зі вступом до ІФНТУНГ і вручив їм сувенірні логотипи кафедри, яка стане тепер їхньою університетською домівкою й допоможе міцно стати на ноги в обраній спеціальності.

Кафедральну презентацію можна переглянути тут.

 

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 222
  • 22211
  • 9
  • 99
  • 999