На виклики відповідаємо інноваціями

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу долучився до роботи XII міжнародного Фестивалю інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge 2023», який проходив 24-27 жовтня на базі КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Це вже другий Фестиваль, що проводиться в умовах війни, й основна мета присвячена післявоєнній відбудові України, яка базуватиметься на швидкому та ефективному впровадженні інноваційних технологій і розробок за всіма напрямами безпеки, оборони та економіки країни.

1Університет на заході представляв представник стартап-школи ІФНТУНГ Sikorsky Challenge, професор Святослав Кісь. Він доповідав у межах панельної дискусії на тему «Вирішення проблем розвитку інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge» воєнного та післявоєнних часів». Святослав Ярославович наголосив на перспективі участі ІФНТУНГ у всеукраїнській інноваційній екосистемі, а також на можливостях нашого університету долучитися до роботи за напрямом «Екологічна та енергетична безпека».

2Відзначимо, що на базі ІФНТУНГ ще в 2021 році створено Інноваційний кластер Івано-Франківської області «Sikorsky Challenge», в який входить місцева влада, університет як основний гравець, і  «Sikorsky Challenge Україна» як один із фундаментальних елементів по всій Україні. Мета діяльності Інноваційного кластеру полягає в розвитку інноваційного середовища, що сприяє створенню в Івано-Франківської області якомога більшої кількості інноваційних мікро- та малих підприємств, які базуються на стартап-ідеях і науково-технічних розробках; розв’язання проблем області завдяки залученню креативних науковців, інженерів, підприємців, студентів, школярів щодо впровадження нових технологій і послуг; залучення інвестицій, грантів і спонсорської допомоги на локальному, національному рівні з урахуванням вже існуючих та нових міжнародних зв'язків партнерів.

Також у межах Фестивалю відбувся Конкурс інноваційних стартап-проєктів, мета якого - виявити найцікавіші та найсучасніші проєкти в різних галузях технологій, а також надати авторам найкращих з них допомогу щодо комерціалізації, створення успішних стартап-компаній та виведення інноваційних продуктів на національний і міжнародний ринки.