Можливість покращити вищу освіту – у ваших руках

У відповідальних руках викладачів та науковців ЗВО. Таке  бачення у Міністерства освіти та науки України, яке нещодавно презентувало Візію майбутнього освіти і науки з відображанням цілей та принципів розвитку. Наступна ініціатива МОН України полягала в тому, щоб спільно з освітянами та науковцями напрацювати дієву Національну стратегію освіти і науки України. Варто зазначити, що за даними МОН, на етапі за напрямом «Вища освіта» працювали понад 350 учасників! Серед них – й експерти з Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, які завдяки багаторічному досвіду можуть пропонувати пропозиції щодо вирішення виявлених проблем в межах обраного раніше напряму. Зокрема, професор кафедри фінансів Інституту економіки та менеджменту Ліліана Гораль внесла низку пропозицій  до Стратегічної цілі 5 «Управління в системі вищої освіти базується на принципах автономії та відповідальності». 

Серед них – варіанти вирішення ключових проблем до Операційної цілі 5.1. «Автономія ЗВО функціонує через ефективну та справедливу систему врядування (наглядові ради, підзвітність громаді)», Операційної цілі 5.2. «Автономія ЗВО забезпечує капіталізацію здобутків та меритократію» та Операційної цілі 5.3. «Держава забезпечує адекватний розвиток інфраструктури ЗВО на конкурсній основі через прозору формулу фінансування».

До 1-го серпня комісія з фасилітаторами і секретарями опрацюють надані пропозиції, а відтак контактуватимуть з а кожною підгрупою відповідно до графіка фасилітаційних сесій в онлайн-форматі.

Тож сьогодні університетська спільнота отримала унікальну можливість взятись за розвиток вищої освіти та долучитись до позитивних змін.