Молодим науковцям – нові перспективи!

На базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відбулась Регіональна зустріч Рад молодих учених (РМУ) Івано-Франківської області. Вона стала логічним продовженням усієї попередньої роботи цього дорадчого органу Міністерства освіти і науки України, сфокусованої на оптимізації професійної діяльності молодих науковців, їх творчої самореалізації.

Саме тому на порядок денний сьогоднішнього заходу було винесено ініціативу РМУ при МОН щодо створення та засад функціонування Офісу підтримки вченого, низку проблем, пов’язаних із підтримкою наукової та науково-технічної діяльності в країні, комерціалізацією й впровадженням інновацій і роботою молодих учених та їх об’єднань.4

Слід зазначити, що ці процеси стали можливими завдяки, так би мовити, децентралізації науки, як охарактеризувала її голова Ради молодих учених МОН України Олеся Ващук. Адже тільки визначивши місцеву проблематику, можна ефективно розвивати науку на загальнодержавному рівні, в тому числі реформувати систему її фінансування, сприяти генерації нових ідей та їхній якісній експертизі.

Все це – кроки до розбудови науки майбутнього, перед якою постають колосальні виклики, на яких наголосив ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський, звертаючись до учасників події. Масштабність світових проблем, зокрема екологічних, потребує такого ж масштабного бачення їх розв’язку. І хтозна, можливо, саме українські вчені зроблять вирішальні відкриття в цьому напрямку.

Вже нині вони замислюються, як забезпечити такий поступ. Одним із його векторів вбачається створення Офісу підтримки вченого. До обговорення його стратегічних завдань долучились в.о.  місцевої Ради молодих учених Теодозія Яцишин, представники прикарпатських вишів та закладів вищої освіти з цілої 3України. Дехто приїхав до Івано-Франківська особисто, дехто брав участь онлайн.

Але звідки б не були учасники, спільним для них було прагнення сформувати консолідовану позицію в баченні ключових питань, на яких слід зосередитись Офісу. Адже він у жодному разі не повинен стати формальною структурою. Навпаки, його місія полягає в активному стимулюванні науково-технічної діяльності, її масштабуванні та впровадженні найкращих розробок у виробництво, в пошуку потенційних інвесторів наукових проектів, у налагодженні ефективної комунікації як всередині наукового співтовариства, так і з потенційними партнерами, замовниками. Значні перспективи має співпраця з обласними державними адміністраціями, приклад якої вже є на Буковині. Від Івано-Франківської ОДА в зустрічі взяли участь начальник управління освіти і науки департаменту освіти і науки Івано-Франківської ОДА Ігор Гаврилюк і головний спеціаліст відділу професійно-технічної, вищої освіти і науки Оксана Дяків.

Започаткована дискусія триває: Рада молодих учених при МОН України відкрита до пропозицій, які допоможуть вивести вітчизняну науку на якісно новий рівень. Також вона підтримуватиме й надалі доброчинні проекти, як, приміром, «Книга – захиснику»: в його рамках науковці Івано-Франківщини зібрали й передали до бібліотеки військового шпиталю в м.Коломиї книжки для учасників АТО/ООС. На цьому не зупинятимуться: акцію обов’язково продовжать.

Власне, як продовжать і спільну працю над побудовою міцного професійного товариства, в якому буде комфортно й цікаво кожному учаснику.

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 222
  • 22211

ОСТАННІ НОВИНИ

На думку фахівця