Лекція запрошених іноземних професіоналів-практиків для аспірантів

 

В рамках багаторічної співпраці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу з Технічним університетом Клуж-Напока – Північним університетським центром в Бая-Маре  в Румунії,  яка охоплює  програму академічного обміну студентами та науковцями, Erasmus + , тривалий досвід сумісного виконання проектів за програмами міжнародного співробітництва за організації гаранта освітньо-наукової програми «Екологія» за 101 спеціальністю  Олега Мандрика відбулась онлайн-лекція доктора філософії з інженерії Міхаели Штет.

Вона розповіла аспірантам про сучасні прилади та методи захисту довкілля в процесі виробництва, передачі, розподілу та використання електроенергії. Сукупність установок, обладнання та апаратури, а також необхідні для цього споруди та будівлі, розташовані на певній промисловій території, призначені безпосередньо для виробництва електричної енергії мають неабиякий вплив на якість води, повітря та ґрунту, до яких додаються вібраційне забруднення, утворення відходів, візуальне забруднення, вплив на флору та фауну. При роботі електротехнічного обладнання будь-якої електростанції спостерігається шумове та електромагнітне забруднення, що залежить від потужності станції та її типу. Це є предметом наукових досліджень.

Особливого підходу вимагає Карпатський Єврорегіон – найбільш перспективний для рекреаційно-туристичного розвитку, що потребує  науково-практичного обґрунтування шляхів пониження екологічного впливу на довкілля.

Україна стала членом Енергетичного співтовариства десять років тому назад й ратифікувала Протокол про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства. Тож і Україна і Румунія мають зобов’язання в енергетичній сфері та в сфері захисту навколишнього середовища.

На лекції були присутні аспіранти ІФНТУНГ всіх років навчання спеціальності «Екологія», їхні наукові керівники – завідувачка кафедри туризму  д.т.н., проф. Людмила Архипова, завідувач кафедри екології, д.т.н., проф. Ярослав Адаменко та гарант програми, перший проректор ІФНТУНГ  д.т.н., проф. Олег Мандрик.

 

 

  • Лекція запрошених іноземних професіоналів-практиків для аспірантів
  • Лекція запрошених іноземних професіоналів-практиків для аспірантів
  • Лекція запрошених іноземних професіоналів-практиків для аспірантів
  • Лекція запрошених іноземних професіоналів-практиків для аспірантів