Крокуй до вершин програмування разом з ICPC 2024!

28 вересня 2024 року на базі Інституту інформаційних технологій ІФНТУНГ у форматі онлайн відбувся І етап Міжнародної студентської олімпіади зі спортивного програмування ICPC-SEERC-2024 (International Collegiate Programming Contest) по Івано-Франківській області. Змагання проводилось, зокрема, на кафедрі інженерії програмного забезпечення, представники якої вже 12 років поспіль виступають організаторами й координаторами І етапу студентської першості світу з програмування ІСРС в області.

Багаторічний координатор олімпіади на Івано-Франківщині, доц. кафедри інженерії програмного забезпечення Микола ЯЦИШИН вважає Олімпіаду найпрестижнішою у галузі програмування, а задачі на ICPC – дотичні до реальних проблем. Крім того, це – шанс заявити про себе молодим: адже на базовому обласному етапі чемпіонату між собою змагалися команди однієї області, у складі яких – ліцеїсти старших класів, студенти коледжів, закладів вищої освіти, а також аспіранти першого року навчання.

Привітали учасників ICPC представники адміністрації ІФНТУНГ – ректор Ігор ЧУДИК, проректор з науково-педагогічної роботи Сергій ЗІКРАТИЙ, координатор Олімпіади по західному регіону Олександр МІЦА та начальник кафедри військової підготовки Андрій СТАНЕЦЬКИЙ.  Всі вони одностайні у високій оцінці заходу, її великому практичному значенні для фахового зростання молодого покоління, для нових ідей та їх реалізації, для соціалізації та обміну досвідом, а також для розвитку інновацій й оборонних технологій, які допоможуть Україні перемогти ворога. Вони побажали учасникам успіхів, перемоги, здорового суперництва, демонстрації кращих своїх вмінь й навичок та реалізувати свої професійні амбіції у мирній процвітаючій Україні. 

Організатори подякували нашим захисникам, енергетикам за можливість провести олімпіаду, адміністрації університету, Інституту інформаційних технологій та кафедрі ІПЗ – за допомогу й підтримку, а тренерам команд , які їх курують, – за терпіння й натхнення для своїх команд із різних навчальних закладів. Університет має великі сподівання, що наступного року Олімпіада відбудеться вже в оновленому корпусі, в оновлених комп’ютерних класах, які завдяки партнерам швидко відновлюють після російської ракетної  атаки. 

Цьогоріч в І турі взяли участь 12 команд: 5 команд з ІФНТУНГ, 3 – з Івано-Франківського наукового фізико-технічного ліцею Івано-Франківської обласної ради, 2 – з ВСП – «Коломийський політехнічний фаховий коледж Національного університету «Львівська політехніка» та 2 – з ВСП «Надвірнянський фаховий коледж» Національного транспортного університету.  Кожна команда отримала від восьми до дванадцяти завдань, умови яких були написані українською мовою, рішення писали на мовах програмування С, C++, С#, JavaPython. Змагання тривало п'ять годин. 

Про переможців – згодом.

Довідково. ICPC (International Collegiate Programming Contest) — це змагання з алгоритмічного програмування для студентів університетів, яке організатори називають «найстарішим, найбільшим і найпрестижнішим» у галузі програмування. Щорічно у відбіркових турах беруть участь понад 60 тисяч студентів-програмістів з понад трьох тисяч університетів, розташованих у 115 країнах.