ІФНТУНГ відзначає 55-річний ювілей

21 вересня – День Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу! А цього року в університету ще й ювілей:  єдиному закладу вищої освіти України енергетичного спрямування з поглибленим вивченням особливостей роботи в нафтогазовій галузі виповнюється 55!

Попри те, що цьогоріч свято затьмарене російською агресією та невиправданою війною рашистських загарбників проти нашої країни, День університету1 традиційно розпочався зі спільної молитви за університет та Україну біля ротонди Божої Матері, яка стала покровителькою й оберегом нашої академічної спільноти. Молитва відбулась за участі архієпископа і митрополита Івано-Франківського Української Греко-Католицької Церкви Володимира Війтишина, керівництва університету, гостей свята – представників Івано-Франківської обласної та міської влади нафтогазових та енергетичних підприємств області, студентського та професорсько-викладацького колективів.

2Заходи з відзначення Дня університету продовжились на урочистому засіданні вченої ради, яке розпочав ректор університету, академік НАН України Євстахій Крижанівський. Він подякував всім науковцям, освітянам, дослідникам, які сприяють розвитку університету та самовіддано працюють над підвищенням енергетичної безпеки України! Згадав ректор й втрати серед викладачів та студентів, які захищали та захищають сьогодні територіальну цілісність нашої держави. Їх вшанували хвилиною мовчання, а до пам’ятного знаку у сквері університету нашим студентам, полеглим на Сході України проректор з науково-педагогічної роботи Сергій Куровець та4 начальник кафедри військової підготовки Андрій Станецький  віднесли квіти.

Очільник ІФНТУНГ також привітав й першокурсників, які розпочали навчання в університеті у ювілейний рік. Цьогорічні новоспечені спудеї інститутів ЗВО з найвищим вступним рейтингом були нагороджені грамотами та пам’ятними сувенірами.

5Привітати ІФНТУНГ з Днем народження прийшли голова Івано-Франківської військової  адміністрації Світлана Онищук, голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, заступник міського голови Івано-Франківська Руслан Гайда, голова правління АТ «Івано-Франківськгаз» Віталій Шульга, перший проректор Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника Валентина Якубів, начальника кафедри Харківського національного університету повітряних сил ім. Івана Кожедуба Геннадій Худов, технічний директор «Прикарпатобленерго» Олег Сеник. Від духовенства колектив привітав отець Борис Гобир. Високі гості одностайно відзначили роль університету для забезпечення енергетичної безпеки України, його потужний кадровий, науковий та освітній потенціал у підготовці висококваліфікованих кадрів та в бажали університетські спільноті процвітання, високих досягнень, а студентам у цей непростий час – пізнати смак студентського життя та ретельно здобувати знання. Та чи найзаповітніше бажання6 зараз усіх присутніх – це прагнення Перемоги та миру в Україні, які обов’язково настануть. Колектив ЗВО отримав грамоти від Міської ради та Прикарпатобленерго.

7З вітальним словом до присутніх звернувся ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський. У своїй презентації «55 років для енергетичної безпеки України» з нагоди 55-річного ювілею Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу він наголосив, що Україна вважається колискою промислового видобутку нафти і газу, і в загальному – нафтогазової промисловості Європи, а «університет ось уже 55 років є провідним центром нафтогазової освіти в Україні. Він готує фахівців для нафтогазової та інших галузей економіки України, офіцерів для Збройних Сил, кандидатів та докторів наук, надає послуги з післядипломної підготовки спеціалістів, в тому числі з міжнародної сертифікації персоналу нафтогазової промисловості, здійснює науково-дослідну, інноваційну та видавничу діяльності, міжнародне співробітництво».

За 55 років зроблено чимало. Серед здобутків можна виокремити підготовку понад 60 тисяч фахівців для нафтогазової галузі та для економіки країни. Розпочата8 жорстока війна росії проти України зобов’язує університет ще  активніше працювати на енергетичну безпеку України та Європи без російських енергоносіїв. Важливою складовою успішної діяльності університету є те, що в ЗВО успішно функціонує Програма академічної мобільності ЕРАЗМУС+, виконувались і продовжують виконуватись різні міжнародні проєкти. За останні 10 років за Угодою про спільне навчання студентів другого ступеня вищої освіти, укладеної між ІФНТУНГ та Краківською гірничо-металургійною академією ім. С. Сташиця (Польща) 155 студентів Інституту нафтогазової інженерії, а загалом по університету 598 9студентів навчались та отримали подвійні дипломи.

Результати міжнародної діяльності свідчать, що  ІФНТУНГ готовий приєднатись до міжнародної асоціації університетів. Це було одне з питань, винесених на обговорення Вченої ради.

Варто зазначити, що багато вітчизняних та іноземних науковців, викладачів, керівників, фахівців сприяли зростанню та здобуткам ІФНТУНГ. Тож на засіданні Вченої ради звання Почесного професора університету було присвоєно Єжи Лісу – ректору гірничо-металургійної академії імені Станіслава Сташиця та Василю Рудку – голові асоціації випускників ІФНТУНГ, діяльність яких представив Вчений секретар Василь Процюк.

Урочистості з нагоди ювілею університету продовжить святкова посвята студентів.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18