ІФНТУНГ – учасник проєкту UNIVERSEH

Цього року розширилося коло міжнародної співпраці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу:55 відтепер він долучений, як асоційований партнер, до міжнародного грантового проєкту UNIVERSEH. Його координатором від ІФНТУНГ став професор Олег Витязь.

UNIVERSEH - це альянс п'яти університетів з різних європейських країн, який утворили Університет Тулузи (Франція), Люксембурзький університет, Дюссельдорфський університет  імені Генріха Гейне (Німеччина), Краківська гірничо-металургійна академія імені Станіслава Сташиця, AGH (Польша) та Технічний університет Лулео (Швеція). Він був створений у листопаді 2020 року для розробки нового способу співпраці в галузі космосу в рамках нової ініціативи Європейської Комісії «Європейські університети».3

UNIVERSEH охоплює індивідуальне, дистанційне та змішане навчання в рамках спільного кампусу, передбачає тематичну та культурну європейську мобільність студентів, викладачів і дослідників. Інноваційні педагогічні підходи, міждисциплінарні та міжгалузеві навчальні програми є ключовими компонентами проєктного освітнього підходу.

Метою проєкту UNIVERSEH Extended for Ukraine є залучення українських університетів-партнерів до діяльності альянсу UNIVERSEH та зміцнення існуючої співпраці в царині New Space, з особливим акцентом на покращенні компетенцій, мобільності та багатомовності студентів. За реалізацію завдань відповідатиме Центр космічних технологій AGH.

В період з 21 по 24 лютого 2023 р. представники ІФНТУНГ, професорка Леся Шкіца та студентка Мар’яна Рачкевич взяли участь у черговому етапі проєкту UNIVERSEH Extended for Ukraine. В його рамках учасники відвідали Кіруну - місто на Півночі Швеції в лені Норрботтен, котре знаходиться за 145 км на північ від полярного кола. В програму були включені ознайомчі лекції, котрі представляли проєкт для нових учасників, а також презентація досягнень існуючих робочих груп. Викладачі та студенти мали можливість побувати на їх засіданнях та різноманітних воркшопах і ознайомитись із життям в Luleå University of Technology, який став місцем проведення заходу.

4Шведський інститут космічної фізики (Institutet för rymdfysik, IRF), який приймав учасників проєкту, є урядовою установою Швеції. Основне завдання інституту – проведення фундаментальних досліджень, навчання та пов’язаної з ними обсерваторської діяльності в галузі космічної фізики, космічної техніки та фізики атмосфери.

В рамках проєкту учасники відвідали одну з найбільших шахт із видобутку залізної руди шведської гірничовидобувної компанії LKAB, побували на глибині 540 м, де переглянули короткі відео про історію компанії та її плани на майбутнє.

В програму також входила поїздка в найвідоміший у світі ICEHOTEL, де можна було покататись на крижаній гірці та спробувати Saft - шведський фруктовий безалкогольний напій. Не менш захоплюючим явищем, яке вдалось побачити нашим студентам, стало північне сяйво!

Реалізація проєкту принесе користь усім сторонам, які беруть участь у його реалізації, як на рівні особистості, так і на рівні організації. Різноманітна програма сприятиме розвитку «м’яких навичок» студентів (міжкультурне спілкування, нетворкінг, співпраця в міжнародному середовищі, підвищення кваліфікації, мова) «жорстких» (отримання нових знань у сфері космосу й підприємництва), а також забезпечить участь у заходах, організованих спільнотою UNIVERSEH. 

https://youtube.com/shorts/5iMPNE6uSBw?feature=share

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 22211
  • 22211