ІФНТУНГ : професії оновленої України

Про професії, які будуть затребувані для відбудови України після війни, точаться дискусії в міністерських кулуарах, виробничих цехах, наукових установах та чи не найбільше – серед випускників, яким цьогоріч обирати професію. На фоні розмов про об’єднання університетів, труднощів з працевлаштуванням окремих фахівців та їхньою перекваліфікацією, змін пріоритетів спеціальностей, погодьтесь, зробити перший крок у професію буде нелегко.

Поза тим, два роки війни росії проти України спричинили зміни ситуації на ринку праці, і ці зміни після війни тільки поглиблюватимуться.  Частина популярних професій втратить актуальність, а найбільшим попитом користуватимуться фахівці з відновлення країни. Але, щоб працювати за цими спеціальностями, потрібна насамперед відповідна освіта.

Виходячи з прогнозованих списків професій, які будуть актуальними  після закінчення війни в Україні, а це – будівельники, архітектори, інженери, енергетики, програмісти, нафтовики  тощо, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газузі своєю матеріально-технічною базою, професорсько-викладацьким складом та науково-інноваційним потенціалом готовий перетворити беручких абітурієнтів у висококваліфікованих фахівців. 

Професії оновленої України  представлені в університеті широкою палітрою.

Почнемо з енергетиків та нафтовиків, які повинні забезпечувати енергетичну незалежність країни після війни та відбудову енергетичних об’єктів. Навіть на етапі енергетичного переходу вагомою залишатиметься роль викопних енергоносіїв. В ІФНТУНГ для вступників відкриються можливості освоїти премудрості нафтогазової справи та обладнання, альтернативної енергетики, розробки власних родовищ, електроенергетики, електротехніки та електромеханіки, геології та геофізики. Провідні нафтогазові та енергетичні компанії України (НАК Нафтогаз, АТ Укрнафта, Укргазвидобування, ДТЕК й ін.) стимулюють кращих студентів стипендіями.

Через зруйновані війною житлові та адміністративні будинки, дороги та комунікації країна відчуватиме кадровий голод на архітекторів та будівельників. Тож потребу у фахівцях будівельної сфери університет готовий закрити підготовкою спеціалістів у сфері архітектури та містобудування, будівництва, зокрема енергоефективних споруд, супутніх для будівництва професій.

Ще один затребуваний вектор професій - це фахівці ІТ-сфери.  Адже після закінчення війни будуть потрібні програмісти, які спеціалізуються на цифровізації економіки, сфері цифрової безпеки. Власне підготовка фахівців в ІТ-сфері належить також до переваг ІФНТУНГ. Цьому сприяє потужна команда викладачів, а також стейкхолдерів, які не лише працюють над вдосконаленням відповідних освітніх програм, але й читають лекції, запрошують на практичні заняття у свої компанії. Зовсім нещодавно ІФНТУНГ одержав «Золотий освітній партнер 2023 року» від відомої в Україні і за кордоном ІТ-компанії «Soft Serve». Завдяки отриманим в університеті компетенціям випускники-айтішники є бажаними кандидатами для працедавців.

Університетський пріоритет  – це інженери. По-перше, інженерні професії –  наймасовіші професії висококваліфікованої праці. По-друге, країні потрібні грамотні інженери, бо прогрес ніколи не стоїть на місці, а інженери – основні його двигуни. Вони працюють в різних сферах виробництва й промисловості: машинобудуванні, нафтогазовій сфері, будівництві тощо та задіяні буквально на кожній стадії створення продукту чи конструкції. По-третє, ІФНТУНГ готує інженерів: конструкторів, технологів, проектувальників, енергетиків, електриків, робототехніків, нафтовиків, інженерів у сфері телекомунікацій тощо. Здібні та перспективні майбутні інженери в рамках дуальної форми навчання працевлаштовуються за фахом зі студентської лави.  Випускники-інженери ІФНТУНГ не один рік власними кар’єрними успіхами доводять, який фаховий потенціал отримали вони в університеті, щоб   побачити проблему та знайти її оптимальне рішення, винайти пристрій, розробити нові технології. 

Здобувачі освіти різних напрямів підготовки мають можливість освоювати в університеті свій  фах у сучасних лабораторіях, на ліцензійному обладнанні та пристроях-імітаторах виробничих процесів, в Центрі інноваційного розвитку, на стажуваннях і практиках в Україні та за кордоном, брати участь в міжнародних проектах, процесах академічної мобільності та отримувати дипломи європейського зразка.

В ІФНТУНГ широко представлені й інші спеціальності, 11 з них – унікальні для нашого регіону. Університетська спільнота переконана, що для відбудови післявоєнної країни потрібні будуть і економісти, і екологи, і маркетологи, і управлінці, і перекладачі, і фахівці туристичної сфери. Кожен, хто здобуває вищу освіту і прагне бути добрим фахівцем, буде корисним для країни. 

Проте, якщо у вас розвинене просторове мислення,  логіка та ви маєте технічний склад розуму й схильність до точних наук, обирайте спеціальності, які так потрібні для відновлення Батьківщини після війни!

Здобувай професії оновленої України в ІФНТУНГ! Відновимо країну разом! 

Дізнайся більше про спеціальності ІФНТУНГ: https://nung.edu.ua/department/pryymalna-komisiya/01-cpetsialnosti-osvitni-prohramy !

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7