ІФНТУНГ чекає школярів

Саме так, від сьогодні Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу сподівається побачити у своїх стінах не лише абітурієнтів, але й школярів, які захоплюються природничим науками та технікою. Адже з ініціативи керівника департаменту освіти і науки Івано-Франківської ОВА Віктора Кімаковича тут було підписано угоду про співпрацю з Івано-Франківським обласним державним центром науково-технічної творчості учнівської молоді.

Його директор Христина Чепа вважає цей крок надзвичайно важливим для майбутнього талановитої молоді й каже:4

-Діти – надзвичайні! Для них інженерія – це від американських гірок і до запусків ракет у космос. Вони прагнуть доторкнутися до неї, але часом їм бракує впевненості в тому, що дійсно зможуть опанувати цей напрямок. У нашому Центрі ми допомагаємо школам обладнати лабораторії, щоб навіть у найдальших куточках  області діти доторкнулися до науки, відчули, наскільки вона цікава, а згодом – обрали собі технічні спеціальності в університетах. Ми підтримуємо їхній розвиток,  відкриваємо таланти в конкурсах, які теж потребують матеріальної бази, котру має саме ІФНТУНГ. Тому ми хотіли би проводити деякі конкурси на ваших локаціях, а ви бачитимете дітей, котрі вже націлені на технічну сферу.

Можна запустити великий STEM-проєкт, в якому братимуть участь усі школи області, й обирати кращі ідеї, які діти потім зможуть втілити на базі університету, у ваших лабораторіях. А в них, до речі, іноді бувають такі унікальні ідеї, що й уявити не можеш, проте вони саме так це бачать і саме так хочуть це втілити. В наших дітях – великий потенціал.

На підтвердження цієї думки новообраний ректор ІФНТУНГ Ігор Чудик навів нещодавній приклад знайомства головного інженера однієї потужної компанії з 3проєктом прикарпатського школяра, який він розробив під орудою свого наукового керівника. Йшлося – ні багато, ні мало – про дрон-сапер. Так ось, ідея хлопчини справила величезне враження на досвідченого фахівця, який назвав її дуже корисною.

- Бо в дитячому баченні вирішення проблеми трапляються такі варіанти, про які дорослий вже давно забув, хоч і сам колись був дитиною, - каже Ігор Іванович. – Тому зробимо все, щоб забезпечити обдарованим дітям хороших наукових керівників і допомогти їм реалізовувати свої проєкти. Адже зараз ми всі маємо працювати на перемогу. Та й загалом наше майбутнє повинно будуватися на принципах вільної України, яка  перемогла і буде перемагати в технологіях. Світ зараз дивиться на нас зовсім іншими очима, як на країну, котра стримує агресора завдяки розуму й дуже хорошим технологіям, що завжди мають бути в поєднанні.

Саме задля цього й працюватимуть разом ІФНТУНГ та Івано-Франківський обласний державний центр науково-технічної творчості учнівської молоді. Наразі планують брати участь у спільних науково-методичних та інноваційних проєктах, спрямованих на вирішення актуальних освітніх проблем, проводити спільні науково-методичні та освітні заходи, обмінюватись навчальною на науково-методичною інформацією, надавати допомогу в розробленні, випровадженні, апробуванні та експертному оцінюванні освітніх інновацій, сприяти розвиткові науково-технічної, математичної, цифрової, природничої та дослідницької компетентностей дітей та юнацтва. У свою чергу Центр інноваційного розвитку, кафедри автомобільного транспорту, комп’ютеризованого машинобудування, енергетичного менеджменту та технічної діагностики, екології, технологій захисту навколишнього середовища чекають дітей на екскурсії та майстер-класи. І це – лише початок великої і дуже перспективної роботи.

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 222
  • 22211
  • 9
  • 99
  • 999