Ґрантові гроші ІФНТУНГ використовує на порятунок історичної спадщини Прикарпаття

Повним ходом йде в ІФНТУНГ реалізація ґрантового проєкту «Розвиток транскордонного співробітництва щодо популяризації об’єктів історичної і культурної спадщини на транскордонній території Румунії та України», координатором якого є професор кафедри геодезії та землеустрою Інституту архітектури, будівництва і енерегетики Микола Приходько. Серед основних напрямів реалізації – реконструкція Геологічного музею ІФНТУНГ, просування 50 історичних та історико-культурних об’єктів Івано-Франківської області та 50 у Сучавському повіті, а також створення рекламної продукції, відеороликів, віртуальних 3D-турів, лазерне сканування цих об’єктів, щоб науковці могли використати цей матеріал для дослідження та оцінки стану таких об’єктів, а також для ухвалення відповідних управлінських рішень по цих об’єктах тощо. 

1В інтерв’ю газеті «Репортер» Микола Приходько зазначив: «Для всіх об’єктів буде лазерне 3D-сканування, зйомка для творення 3D-турів, а також зйомка з квадрокоптера для рекламних відеороликів.  3D-сканер – це такий прилад, який випускає лазерні промені, що вимірюють всю площину об’єкту. Це дає можливість в майбутньому слідкувати за різними деформаціями, просіданнями та тріщинами. Вже відсканували п’ять об’єктів. Це – церква Царя Христа в Івано-Франківську, церква Вознесіння Господнього в селі Липа, костел Непорочного зачаття Діви Марії в Городенці, церва Успіння Пресвятої Богородиці в Коршеві та монастир бернардинців у Гвіздці. Щойно покращиться погода, ми продовжимо зйомки. Взагалі роботу мали завершити до серпня, але через карантин проєкт продовжили до кінця року».

Перелік об’єктів для проєкту формували спільно з відділом туризму й сектором з питань охорони культурної спадщини ОДА. Після сканування пам’яток інформацію про них розмістять на сайті, який теж створили в рамках проєкту. Там же можна буде знайти віртуальні тури Прикарпаттям і туристичні відеоролики.

Проєкт – це вагома інвестиція в туристичну галузь Прикарпаття. Тож більше читайте у матеріалах2 наших журналістів, які ретельно дослідили різні аспекти роботи, зустрілись з уповноваженими особами та поінформували громадськість  (стаття, газета «Репортер», стаття "Собори у 3D-форматі", газета "Галичина").

Коротко про проєкт. В рамках «Спільної Операційної Програми Румунія – Україна 2014-2020» Сучавський університет «Штефана чел Маре» (USV) (головний бенефіціар) та Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (ІФНТУНГ) (партнер) з лютого 2020 року реалізовують Проєкт «Розвиток транскордонного співробітництва щодо популяризації об’єктів історичної та культурної спадщини на транскордонній території Румунії й України» – HE-CROSS, EMS ENI код 2SOFT / 2.1 / 91.

Термін реалізації Проєкту – 18 місяців, загальний бюджет – 454 640,5 євро (13 467 997 грн), з яких внесок Європейського Союзу становить 409 176,5 євро (12 121 199 грн). Проект є частиною пріоритетного напрямку 2.1 Програми – збереження та популяризація історико-культурної спадщини.