Зустріч зі стейкхолдером: від теорії до практики

Систематичною та ґрунтовною є співпраця кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики з партнерами – стейкхолдерами, які залучені до усіх етапів підготовки здобувачів за освітніми програмами бакалаврського та магістерського рівнів.

1Днями відбулася знакова для студентів освітніх програм «Інженерія відновлюваної енергетики» й «Енергетичний менеджмент» та викладачів кафедри – відкрита лекція генерального директора компанії СТЕМ - Сонячні електростанції  Андрія Проніна.

2Тематика лекції п. Андрія  стосувалася нових викликів і можливостей, які виникають в процесі «зеленої» трансформації та відбудови енергетики України. Окрім питання спорудження та приєднання сонячних електростанцій, де компанія СТЕМ СОЛАР є одним з лідерів на Прикарпатті, студенти та викладачі ознайомились з надзвичайно цікавою темою устаткування зберігання енергії (технічний і економічний аспект). Технічне рішення цієї проблематики є одним зі шляхів досягнення високого рівня використання відновлюваної енергії (енергія сонця та вітру) в мережі, оскільки дозволить накопичувати електроенергію та використовувати її пізніше. Також такі накопичувачі дозволяють значно підвищити стійкість і гнучкість енергосистеми та стати учасником балансуючого ринку електроенергії.

Компанія СТЕМ СОЛАР працює над проєктом однієї з перших систем зберігання енергії на теренах заходу України. В процесі зустрічі обговорювались питання механізмів ефективного прогнозування роботи СЕС і реальної деградації фотоелектричних модулів на станціях з досвіду компаній. Цікавим для здобувачів освіти було обговорення долі «зеленого тарифу» в майбутньому, рівня оплати праці фахівців з проектування і монтажу СЕС та можливості стажування в компанії з подальшою перспективою працевлаштування.

 

  • 1