Залучення фахівців галузі до проведення занять для здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії зі спеціальності 103 - Науки про Землю


11 травня 2022 року у рамках вивчення дисципліни "Актуальні напрямки досліджень у науках про Землю" для здобувачів третього рівня вищої освіти спеціальності 103 – Науки про Землю була прочитана лекція на тему "Альтернативні та нетрадиційні джерела вуглеводневої сировини". Лекцію провели д.геол.н., професор ІФНТУНГ Хомин В.Р. та к.геол.н., менеджер проектів відділу дослідно-промислової розробки родовищ департаменту розробки АТ «Укргазвидобування» Здерка Т.В. 

Від представника компанії здобувачі вищої освіти дізналися, що за даними новітніх досліджень значні перспективи слід пов’язувати з нетрадиційними та альтернативними джерелами вуглеводнів. Це, зокрема, важкі високов’язкі нафти, залишкова нафта і конденсат у теригенних і карбонатних колекторах, газ в низькопроникних колекторах (газ центрально-басейнового типу), вугільний метан, водорозчинний газ, метан газогідратних скупчень у Чорному морі. В Україні перспективним є отримання синтетичних вуглеводнів при підземній газифікації вугілля (Дніпровсько-Донецький авлакоген, Львівський прогин) та дистиляції чорносланцевих формацій (Передкарпаття, Дніпровсько-Донецька западина, Південний Донбас). Системна і ефективна розробка перелічених напрямів геологорозвідувальних робіт у нафтогазоносних регіонах України забезпечить державі суттєве нарощування запасів природної вуглеводневої сировини на довгу перспективу. Це потребує інтенсифікації наукових досліджень на сучасному рівні, різкого збільшення обсягів буріння та геофізичних робіт. Світовий досвід свідчить, що невпинне зростання наукоємності розробки всіх питань, пов’язаних з освоєнням вуглеводневого потенціалу надр, обов’язково спричиняє відкриття великих і середніх родовищ нафти та газу. 

За переконаннями Здерки Т.В., на сьогодні для АТ «Укргазвидобування» першочерговими заходами для нарощування видобутку газу є освоєння відкритих родовищ (в тому числі малих) та інтенсифікація його видобутку на виснажених родовищах і законсервованих свердловинах шляхом впровадження нових технологій. 

Здерка Т.В. представив численні приклади із виробничого досвіду, навів велику кількість інфо-графіки, що допомогло краще зрозуміти важливість та наукову інформативність таких робіт.


 

  • Фото