Яка енергетика нам потрібна: майбутнє відновлюваних джерел енергії

Світ стрімко змінюється і, відповідно, змінюються затребувані професії та вимоги до фахівців усіх напрямів. Серед професій майбутнього вагому роль будуть відігравати спеціалісти із відновлюваних джерел енергії, бо саме «зелена» енергетика дає можливість стати незалежними від викопних видів палива. Однак сьогодні в більшості компаній ринку відновлюваної енергетики спостерігається нестача кваліфікованих фахівців, здатних реагувати на нові тенденції в цій галузі. Для того, щоб допомогти задовольнити попит енергетичного сектору на таких спеціалістів і заповнити прогалини між освітніми можливостями українських університетів і попитом стрімко зростаючого сектору відновлюваної енергетики на фахівців з практичними знаннями та навиками, у 2020 році на кафедрі енергетичного менеджменту та технічної діагностики відкрито нову бакалаврську програму «Інженерія відновлюваної енергетики», яка підтримується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) через Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ).

У межах ПЕБ в університеті вже відкрито кілька лабораторій із найсучаснішим обладнанням, яке необхідне для набуття студентами відповідних практичних навичок. А цьогоріч за підтримки USAID створено унікальний україномовний цикл з десяти відео-лекцій із загальною назвою «Інженерія відновлюваної енергетики».

Цей короткий курс дає можливість нашим майбутнім студентам усвідомити важливість напряму, побачити можливості, які відкриває відновлювана енергетика та перспективи працевлаштування в цій галузі.  Із відео-лекцій ви зможете дізнатися про:

- Енергоефективні будинки в Україні;

- Перспективи гідроенергетики в Україні;

- Як біометан з України може замінити російський газ;

- Як вітроенергетика може забезпечити енергонезалежність;

- Біомаса в Україні: від вирощування енергетичних культур до переходу цілих міст на тверде паливо;

- Перспективи сонячної енергетики в Україні;

- Де можна використовувати геліоколектори;

- Які спеціалісти потрібні для відновлюваної енергетики;

- Юридичні аспекти відновлюваної енергетики;

- Майбутнє відновлюваних джерел енергії в Україні.