Відкрита лекція «Система оцінки зношування доліт»

 

12 квітня 2022 року відбулася лекція для студентів бакалаврського, магістерського та аспірантського рівнів вищої освіти, що навчаються за освітньо-професійними програмами «Інжиніринг і сервісне обслуговування нафтогазових машин та обладнання», «Обладнання нафтових і газових промислів» та освітньо-науковою програмою підготовки доктора філософії за спеціальністю 133 Галузеве машинобудування. Лекцію на тему «Система оцінки зношування доліт» провів начальник відділу техніки та технології буріння УкрНДІгазу АТ «Укргазвидобування» Фуглевич Олег Миронович.

Олег Миронович розказав про інформацію, яку надає стан піднятого зі свердловини долота. Дана інформація є надзвичайно важливою для оцінки, виявлення або контролю породоруйнівного інструмента: виду і особливостей зносу долота; правильності вибору типу долота відповідно до розбурюваних порід; працездатності конструкції долота в певних умовах буріння; якості виготовлення долота; механічних та абразивних властивостей розбурюваних порід; правильності вибору режимних параметрів буріння та інше. Олег Миронович відзначив, що  до 2012 року використовувалась система оцінки зношування долота, яка зводилась до визначення трьох показників: зношування озброєння, опор та зношування за діаметром.

Крім того, Олег Миронович охарактеризував розроблену УкрНДІгазом систему зношення бурових доліт, запропоновану Міжнародною асоціацією бурових підрядників. Значна увага при цьому надається системі кодування зношування окремих елементів долота, яка повинна бути однією з складових частин звіту бурового майстра. Розроблена методика надає інструмент для більш оптимального підбору доліт, підвищення їх стійкості і механічної швидкості буріння, та на підставі пакету зібраних фактичних даних по зношенню – їх подальшої модернізації виробниками.

 

  • dlc
  • dlc
  • dlc
  • dlc
  • dlc
  • dlc