Урочистості з нагоди Дня університету

21 вересня – День Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу! Цьогоріч єдиному закладу вищої освіти України енергетичного спрямування з поглибленим вивченням особливостей роботи в нафтогазовій галузі виповнюється 54!

Кожного року День університету проходить під знаком важливих подій, до яких університет має безпосереднє відношення.  Так, у  2021 році ми святкуємо поважні ювілеї нафтогазової галузі України: 250 років тому Слобода-Рунгурська, що на Прикарпатті, стала колискою нафтовидобутку, 100 років (1921 рік) з Дашавського промислу стартувало освоєння газового ресурсу континенту, а 20 років назад ІФНТУНГ отримав статус «національний»!

Сьогодні університет широко відчиняє двері для своїх друзів і гостей, щоб розділити з ними радість свята та показати свої вагомі надбання. До уваги присутніх передбачено різнопланові заходи, які покликані показати нашим гостям, чим живе ІФНТУНГ, як працює та до чого прагне.

1Так, ще у 2005 році в ІФНТУНГ започаткували традицію відзначати День університету на Різдво Пресвятої Богородиці, яка стала покровителькою й оберегом нашої академічної спільноти. Саме тому щорічно урочисті заходи з відзначення Дня університету розпочинаються зі спільної молитви за університет та Україну біля ротонди Божої Матері. Молитва відбулась за участі архієпископа і митрополита Івано-Франківського Української Греко-Католицької Церкви Володимира Війтишина, керівництва університету, гостей свята, студентського та професорсько-викладацького колективів.

Потім заходи з відзначення Дня університету продовжились на Урочистому засіданні вченої ради. Розпочав святковий захід ректор університету, академік НАН України Євстахій Крижанівський. Він подякував всім науковцям, освітянам, дослідникам, які сприяють розвитку університету та самовіддано працюють над підвищенням енергетичної безпеки України!

2На адресу університету пролунало чимало привітань від представників влади, гостей та партнерів. Високо оцінюючи внесок університету у розвиток міста, регіону й держави, університетську спільноту привітали заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Богдан Футерко, заступник голови Івано-Франківської обласної ради Микола Палійчук, заступник міського голови Івано-Франківська Руслан Гайда.

На святкування 54 річниці ІФНТУНГ прибули також ветерани нафтогазової галузі, почесні професори ІФНТУНГ Петраш Іван Миколайович та Діяк Іван Васильович; представники профільних установ, газонафтовидобувних компаній, університетів-партнерів та ін.

Свідченням того, що ІФНТУНГ вчасно реагує на виклики сьогодення, потреби ринку праці стало офіційне підписання угод про співпрацю з двома потужними компаніями – лідером ІТ-ринку ЕРАМ (керівник Львівського офісу Андрій Трофімов) та Асоціацією сонячної енергетики України (виконавчий директор Артем Семенишин).

Важливою частиною заходу стало підписання меморандуму щодо створення та підтримки Інноваційного кластеру Івано-Франківської області з керівником всеукраїнської Всеукраїнської Інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Україна» (SCU) НТУУ «КПІ ім.І.Сікорського» Інна Малюкова. Новостворений кластер має на мені об’єднати освіту, науку, владу, економіку задля розвитку регіону.