У тренді європейського навчання

Триває четвертий тиждень навчально-виробничої практики студентів 3 курсу освітньої програми «Інженерія відновлюваної енергетики» на базі унікальної лабораторії монтажу, налаштування та експлуатації фотоелектричних станцій, аналогів якої немає жоден заклад вищої освіти (ЗВО) на заході України! У цій лабораторії студенти вчаться монтувати, налаштовувати й експлуатувати фотоелектричні станції. Тут вони мають можливість практикуватися на найсучаснішому обладнанні: мережеві фотоелектричні інвертори, комплекти для побудови автономних фотоелектричних станцій, системи кріплення фотоелектричних модулів, обладнання захисту фотоелектричних станцій (ФЕС) ETI тощо.

За словами викладачів кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики, такий підхід до навчання, де в пріоритеті – практична підготовка, значно підвищує якість підготовки інженера і робить його конкурентоздатним на ринку праці, а також іде в тренді європейського навчання. Зокрема, він застосовується в провідних технологічних ЗВО ЄС, що спрямовані на реальний сектор економіки. В таких університетах понад 60% навчання присвячується практиці, оскільки майбутній інженер повинен вміти і знати все те, що й робітник за певним напрямом. 

1Кожен тиждень практики для студентів – це нові навики і вміння. Так, під час першого тижня практиканти вже вивчили типи кабелів і провідників, які використовуються під час монтажу ФЕС, навчились працювати з професійним ручним електроінструментом, спробували себе в ролі монтажника ввідного розподільчого щитка ФЕС.

2Після другого тижня - майбутні фахівці уже вміли монтувати найпростіші автономні фотоелектричні станції, зокрема для потреб резервного живлення, проводили вимірювання характеристик різних типів автономних інверторів та визначали ефективність їхньої роботи.

Третій тиждень виявися надзвичайно насичений – студенти мали можливість повноцінно попрацювати з фотоелектричними модулями, тестували різних виробників, вивчали їх поведінку в стрінгу за умови різного затінення. Отримані навички щодо монтажу, будови та специфіки роботи обладнання дозволили нашим студентам зібрати повноцінну автономну фотоелектричну станцію з наявною системою моніторингу.

3За допомогою інженерного меню практиканти налаштовували роботу автономного інвертора, зарядного контролера МРРТ та інформаційної панелі. Не забуваємо й про системи безпеки – студенти опанували обладнання і самостійно проводили заміри опору розтікання захисного заземлення та опору металозв’язку заземлених елементів ФЕС.

Попереду – монтаж і налаштування мережевої ФЕС.

До слова, навчально-виробничу лабораторію Лабораторію обладнано за підтримки за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) через Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ).