У пошуку відповідей на актуальні проблеми сучасності

В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція здобувачів і молодих вчених «Сталий розвиток: виклики та реалії здійснення (Україна-Світ)». Ця подія стала чудовою нагодою для обміну досвідом, знаннями та ідеями між науковою молоддю, дослідниками, практиками, представниками місцевого самоврядування та бізнесу з питань сталого розвитку в контексті українських реалій та глобальних викликів.  Зокрема, йшлося про енергетичну, радіаційну безпеку, зелені рішення в урбаністиці, енергоефективність та збереження ресурсів, біорізноманіття та захист екосистем, промислову екологію, екологічну освіту та свідомість, безпеку праці та дотримання екологічних норм, екологічні проєкти та зелені стартами, інтерактивні ігри та додатки для екологічної освіти, малі кроки для збереження довкілля.

Організаторами конференції виступив інститут нафтогазової інженерії, зокрема кафедра «Технології захисту навколишнього середовища та безпеки праці» (ТЗБП) та кафедра екології факультету природничих наук Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. До участі у конференції були запрошені здобувачі вищої освіти, аспіранти, докторанти, науковці, практики, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, бізнес-структур, підприємств, установ, організацій.

 

Як зазначив ректор ІФНТУНГ Ігор Чудик, у своєму зверненні до учасників конференції, на порядку денному – дуже важливі проблеми для сучасного людства:

-Серед 17 цілей сталого розвитку, які є основою екологічно безпечного життя нашої цивілізації, є ті, що реалізовує наш університет, зокрема доступ до дешевої чистої відновлювальної енергетики, та низка інших цілей, пов’язаних із технічною освітою в Україні та її результатів для забезпечення сталого розвитку. Маємо сьогодні дуже складну, криваву проблему, пов’язану з воєнною агресією, що зобов’язує нас бути готовими до інших викликів, які постануть перед нами і людством, котре повинно утримати не лише безпекову ситуацію, але також екологічну й енергетичну. Тож, зважаючи на енергетичний профіль нашого університету, а також існування в ньому нафтогазового напрямку та розвитку в ньому освіти у сфері відновлювальної енергетики, тут активно працює напрям захисту навколишнього середовища. Тому ця конференція є платформою пошуку відповідей на актуальні проблеми сучасності.


Також на пленарному засіданні з вітальними словами виступили, проректор з наукової роботи ІФНТУНГ Олександр Кондрат, директор Інституту нафтогазової інженерії Олег Витязь та співорганізатор конференції, директор Департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради Світлана Криворучко. В.о. завідувача кафедри «Технології захисту навколишнього середовища та безпеки праці» ІФНТУНГ Галина Грицуляк представила молоду кафедру, зокрема її наукову діяльність, популяризацію науки серед молоді та участь студентів у міжнародних проєктах. Професор Олег Мандрик, як голова Дністровської басейнової ради, представив її здобутки та можливості лабораторії Дністровського басейнового управління водних ресурсів.


Також на пленарному засіданні виступили співорганізатори конференції. Інформація про наслідки війни для Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, яку презентувала Тетяна Прибора, завідувачка сектору еколого-просвітницької роботи Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, вразила до сліз присутніх учасників конференції.


Свою наукову доповідь в очному форматі представив Іслам Аскеров, студент-магістр Національного технічного університету «Дніпровська політехніка». Нагадаємо, що даний ЗВО також виступав співорганізатором заходу.


Професор Теодозія Яцишин розповіла про виклики, з якими останнім часом зіткнулось  суспільство, та шляхи виходу, які базуються в основному на нових взаємовідносинах, за словами Махатми Ганді, «єдності у своїй різноманітності», розвитку науки для людини та доступності якісної освіти. Адже тільки освічені громадяни здатні ухвалювати рішення стосовно технологій, що визначають долю нашої цивілізації.

Голова Ради молодих вчених, доцент Василь Витвицький розповів про діяльність Ради молодих вчених ІФНТУНГ та наголосив на важливості  заходів, які об’єднують наукову спільноту, сприяють обміну науковими здобутками, закликав студентів, присутніх в залі та он-лайн, до наукової активності.

Під час секційних засідань, де модераторами виступили доцент кафедри екології Марія Орфанова та доцент кафедри ТЗБП Галина Лялюк-Вітер,  були заслухані доповіді учасників. З тематикою доповідей можна ознайомитися за  посиланням: https://drive.google.com/file/d/1yXgJqEJtCm5F-
Jd9jjdhTU--lvW77L8X/view?usp=drive_link
Найближчим часом буде сформований збірник доповідей.

Також наводимо детальну інформацію про співорганізаторів  конференції: https://nung.edu.ua/sites/default/files/2024-
05/%D0%86%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D1%96%D0%B9%D0%BD%D0%
B8%D0%B9%20%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82_22.05.2024_%20%281%29.pdf

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 222
  • 22211
  • 9
  • 99