Тема геноциду української нації – у фокусі уваги науковців Польщі, Канади, Італії, Австралії

 «Геноцидні злочини імперських режимів. Від Другої світової війни до України» – міжнародна науково-практична конференція, яка проходила 8-9 грудня в Інституті Пілецького у Варшаві. Конференцію було приурочено до Міжнародного дня пам’яті жертв злочину геноциду. Саме 9 грудня 1948 року Генеральна асамблея ООН ухвалила Конвенцію про запобігання злочину геноциду й покарання за нього. Ухвалення документа стало, зокрема, наслідком Другої світової війни й тих масових злочинів, які були скоєні під час неї.

2Тематика конференції об’єднала провідних дослідників з університетів Польщі, України, Канади, Італії та Австралії, щоб напрацювати основу політико-правового механізму, який би у майбутньому ефективно відстоював право на життя окремих людей і цілих народів. Серед учасників -  Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу. Наш заклад представляв доктор політичних наук, доцент кафедри публічного управління та адміністрування Василь Іванович Остап’як. Тема його доповіді – «Геноцид у добу глобалізації».

ХХ століття, a особливо Друга світова війна принесла найбільшу кількість жертв в історії, що обчислюється мільйонами беззахисних мирних жителів. Інструменти терору були спрямовані проти груп, спільнот і цілих націй, приречених на знищення політичними рішеннями, виправданими тоталітарними ідеологіями. Та основою трагедії, яка сталася внаслідок реалізації Гітлером і Сталіном ідеї завоювання Європи силою і терором, також був і попередній досвід: Перша світова війна, вірменський геноцид, єврейські погроми, більшовицька революція, Голодомор тощо. У відповідь на низку таких страшних подій відбувся поступовий розвиток міжнародного права та ідеї захисту миру і прав не тільки окремих людей, але й цілих спільнот і груп.

Однак історія циклічна і повторюється вже в сучасних вимірах, а непокаране зло породжує нове зло. Росіяни вже вчинили величезну кількість воєнних злочинів і злочинів проти людства, у їхніх діях є всі ознаки звірств, притаманних нацистам.

1«Геноцид, влаштований росією в Україні під час російсько-української війни, ймовірно може стати найбільшим у Європі з часів Другої світової війни. В період з 2014 по 2022 роки знищення українців набуло жахливих рис. Вбивства мирних жителів у Бучі та Ірпіні під Києвом і на сході країни – це ще одна демонстрація людиноненависницької політики путіна, проти якої зараз об’єднується весь світ. Важливо розглядати питання злочинів російського терористичного режиму та запровадити правовий і політичний механізм у міжнародному просторі, який би у майбутньому ефективно відстоював право на життя окремих людей і цілих народів», – наголосив у своєму виступі Василь Іванович.

 

 

  • 1
  • 2