Студенти-документознавці зустрілись із бельгійським дипломатом

Минулого тижня студенти третього курсу спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» під час пари «Архівознавство» (викладач - доцент кафедри документознавства та інформаційної діяльності Христина Вінтонів) мали можливість дізнатись про становлення та діяльність української громади у Бельгії від Зенона Коваля – відомого бельгійського дипломата українського походження.

Зустріч була присвячена темі «Архівна україніка». Пан Зенон розповів студентам про українські осередки (Український Допомоговий Комітет, Спілку української молоді), українську документальну спадщину закордоном, родинний архів і працю свого батька Омеляна Коваля. Архівні матеріали стали основою для написання книги «Ювілейний альманах (1945-2005) Українського Допомогового Комітету й організованого українського громадського життя в Бельгії», яку видав п. Омелян Коваль у 2009 році.

1Під час зустрічі запрошений гість також розповів про свій шлях дипломата, життєве кредо та розмірковував над питанням збереження української ідентичності закордоном. «Моя порада вам - вивчайте іноземні мови, завжди будьте собою та слідуйте своїй мрії, зберігайте пам'ять про своє коріння та розвивайте традиції своєї родини!», - порадив студентам Зенон Коваль.

2Онлайн-зустріч проходила цікаво й позитивно майже дві години. Студенти підготували багато актуальних запитань й отримали вичерпні відповіді: «Щиро дякуємо п. Зенону за можливість поспілкуватися і ближче познайомитись з діяльністю та документальною спадщиною української громади у Бельгії! Це для нас неоціненний досвід!»

​​​​​​​

Довідково. Омелян Коваль (1920-2019) – батько Зенона Коваля, український громадський діяч, член проводу Організації Українських Націоналістів, політв'язень Аушвіцу. Очолював Спілку української молоді (СУМ) у Бельгії, заснував журнал для молоді «Крилаті», видавництво та друкарню в Брюсселі, був секретарем і головою Головної Ради Українських Громадських Організацій Бельгії, одним із президентів Європейського Конгресу Українців, а згодом почесним головою Ради директорів Світового конгресу українців.