Нове слово у збереженні культурних традицій

На кафедрі екології в ІФНТУНГ виграно міжнародний проект в програмі транскордонного співробітництва HUSKROUA 2021-2027. Головний бенефіциар – ІФНТУНГ.  Керівник проекту - проф. Людмила Архипова, координатор проекту – проф.  Ярослав Адаменко, які мають успішний досвід реалізації проектів у програмі HUSKROUA 2014-2020. 

Партнери, з якими вже реалізований не один проект протягом останніх 20-ти років - Technical University of Cluj Napoca - Nord University Center of Baia Mare та Association Academic Organization for Research, Innovation and Professional Development, (керівники проекту Assist. Prof. PhD. Ramona DEMARCSEK та Assoc. Prof. Eng.  Cristian BARZ). Назва проекту -  Rediscovering our Common Cultural Roots and Didgitalizing them for Future Generations (Повторне відкриття наших спільних культурних коренів і оцифровування їх для майбутніх поколінь).

Основною метою проекту є поглиблення співпраці технічних університетів шляхом відновлення наших спільних культурних коренів і оцифрування їх для майбутніх поколінь і одночасний розвиток навичок спілкування студентів технічних університетів для популяризації культурної спадщини в прикордонному регіоні.

Планується організація спільних дій щодо збереження та популяризації місцевих культурних традицій в Румунії та Україні; проведення спільних освітніх заходів для студентів двох технічних університетів з метою сприяння співпраці у сфері культури та міжкультурного діалогу.

У проекті - створення культурного центру та придбання обладнання, за допомогою якого буде оцифровано культурне надбання, що зацікавить молодь та допоможе зберегти культурну спадщину. Віртуальні центри створюватимуть паралельно в обох університетах.

Проект передбачає організацію двох студентських таборів – одного в Румунії та одного в Україні, де студенти разом на міжкультурному фестивалі презентують свою культуру через мистецтво, музику, танці, їжу тощо. Під час реалізації проекту та після нього планується проведення семінарів, конференцій, майстер-класів та інших заходів на постійній основі.

Інноваційним є те, що розробка програм використання культурних цінностей  Карпат для віртуальної реальності розпочнеться під час проекту та буде продовжено студентами в майбутнього. Електронний альбом «Культурні цінності в Спільних Карпатах (Україна-Румунія)», який включає розділи ''Мистецтво'', ''Їжа'', ''Народні ремесла'', ''Народні традиції'', ''Свята'', ''Музика'', ''Танці'', буде доступний для всіх після завершення проету. 
Root4Dig HUSKROUA/23/S/2.2/007 https://backoffice.huskroua-cbc.eu/index.php/s/de00UPHoIdxY5qR/download

Слід зазначити, що підвалини такої співпраці з румунськими колегами були закладені під час робочого візиту до Румунії ректора ІФНТУНГ Ігоря Чудика та директора Інституту гуманітарної підготовки та державного управління Дмитра Дзвінчука , які відвідали Технічний університет Клуж-Напока (Technical University of Cluj Napoса). Але їх витоки сягають ще 1990-х років. За цей час були реалізовані численні спільні міжнародні проекти в рамках транскордонного співробітництва на екологічну тематику, організовані практики, конференції, екскурсії викладачів та студентів на передові румунські підприємства. Тепер обидва освітні заклади відкрили нові горизонти співпраці.