Разом – ефективніше: співпраця задля чистого довкілля й нового духовного покоління

Сьогодні в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відбулася чергова важлива подія – підписання договору про співробітництво з Івано-Франківською академією  Івана Золотоустого.

Цей документ – це офіційне продовження багаторічної  системної роботи.  Так, два роки назад наш університет став одним із перших технічних закладів вищої освіти заходу України, які відвідав Отець і Глава Української Греко-Католицької церкви Блаженніший Святослав Шевчук.

Цей день увійшов в історію як початок великої спільної праці з Екологічним бюро УГКЦ, пов’язаної з реалізацією положень  енцикліки Папи Римського Франциска  «Laudato si'», яка є дороговказом для віруючих людей, як пом’якшити екологічну кризу та доглядати за спільним домом, яким для нас є Земля.

1«Візит до нашого університету керівництва Академії  Івана Золотоустого для підписання договору теж не випадковість. Це демонструє наші спільні наміри в об’єднанні зусиль для формування післявоєнного нового духовного покоління. Також  це продовження і закріплення нашої співпраці, започаткованої візитом Блаженнішого Святослава в наш університет. Уже тоді, в межах підписаного договору з Екобюро УГКЦ, ми спільно почали працювати в сфері екології, енергоефективності та освітньо-просвітницької діяльності. Першим кроком стала реалізація проєкту, який зараз уже на стадії завершення, –  створення в найбільшій церкві Прикарпаття (Церква святих Володимира і Ольги) наукової лабораторії з інноваційних методів обігріву великогабаритних будівель. Технологія полягає в залученні нашого теплового насосу, який відбирає тепло каналізаційного колектора, який прокладений неподалік церкви. Ми надалі плануємо посилено працювати в цьому напрямі. Щоб зберегти Землю, її ресурси, клімат для майбутніх поколінь, пом’якшити наслідки впливу війни на довкілля, наш університет готовий докласти своїх наукових, інноваційних та освітніх зусиль і співпрацювати з не тільки з технічними ЗВО, а й усіма, кому не  байдуже майбутнє Планети», - наголосив ректор ІФНТУНГ Ігор Чудик

2Знаючи про екологічні ініціативи університету, освітню діяльність у сфері екології, готовність ІФНТУНГ до формування нової екологічної культури і свідомості, ректор Академії  Івана Золотоустого, митрофорний протоієрей Олег Каськів також бачить багато спільного для подальшої плідної співпраці між закладами освіти.

3Тож у присутності адміністрації університету, працівників університету, студентства, проректора з науково-педагогічної роботи  Академії  Івана Золотоустого Олега Білоуса, ректори закладів вищої освіти офіційно скріпили договір своїми підписами.

Загалом документ містить низку важливих положень, що сприятимуть покращенню екологічної ситуації в регіоні та країні. Так,  предметом договору є співпраця в галузі навчальної, інноваційної, наукової, проєктної діяльності, енергоефективності, покращення забезпечення теоретичної і практичної підготовки студентів, а також участь в організації професійного, соціально-економічного та культурного розвитку, реалізації цільових програм.

 

  • 1
  • 2
  • 3