ІФНТУНГ отримав Ангела-Хранителя

Отець і Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав Шевчук у рамках відзначення 10-річчя Івано-Франківської митрополії УГКЦ завізитував до Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, де його радо вітав професорсько-викладацький склад ІФНТУНГ разом зі студентами.

Найперше Патріарх відвідав  унікальний науковий об’єкт, що становить національне надбання України – Геологічний музей. Йдеться про одну з найкращих в Європі мінералогічних колекцій, започатковану ще в 1873 р. професором цісарсько-королівської Технічної академії у Львові (тепер — Національний університет «Львівська політехніка») Юліаном Медвецьким, який разом із колегами провів колосальну роботу з систематизації та впорядкування зібраних взірців, що тривала понад 35 років.

Впродовж часу свого існування колекція поповнювалась експонатами з усіх куточків світу.  І зараз має велике значення для науковців та студентів ІФНТУНГ, для яких така збірка — важлива навчальна база. Саме сюди переїхала геологічна скарбниця зі Львівського політехнічного інституту разом із переходом у 1963 р. одного з його факультетів до м. Станіслава.3

В музеї представлені навіть такі мінерали, яких уже годі шукати в природі, бо їхні ресурси давно вичерпані, як, приміром, антимонітів з японського острова Сікоку.

Колекцію й зараз поповнюють викладачі ІФНТУНГ, які привозять мінералогічні зразки з далеких мандрівок. В окремій вітрині експонуються дари зарубіжних друзів і партнерів університету, зокрема Краківської гірничо-металургійної академії ім. С.Сташиця. А нині ця скарбниця прийняла унікальний образ Ангеля-Хранителя, адже Блаженніший Святослав Шевчук залишив тут свій дар – мозаїку роботи о.Євгена Андрухіва з 10 видів каменю з п’яти континентів світу зі словами:

-Хай це буде символом вдячності Вашому університетові, викладачам і студентам за те, що ви сьогодні дбаєте про долю творіння, про довкілля. Нехай ангели Божі допомагають Вам сповнювати до кінця ту місію, яку Ви звершуєте. Це модерна мозаїка, в стилі, створеному о. Марком Рупніком, який викладає мозаїки в дуже відомих базиліках у Фатімі, Люрді. І о. Євген, до речі франківчанин, - його учень. Це твір мистецтва сучасного греко-католицького священика в камені, який співає і зображає вічність.

4Своєю чергою ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський подарував Патріарху Святославу на згадку про нинішню знаменну зустріч колекційний зразок каменю магнезиту та місцеву нафту, нагадавши:

-250 років тому її було вперше видобуто в Європі тут, на Прикарпатті. Вона – свідчення профілю нашого університету і світла й тепла, що ми несемо з нею, але без шкоди наступним поколінням.

До слова, хрестоподібна скульптурна композиція, в яку вона включена, має промовисту назву «Нафта Галичини – скарб української, Богом даної нам землі». Й викувана вона руками також місцевого майстра – відомого митця Сергія Полуботка.

Блаженніший Святослав Шевчук залишив у книзі відгуків відвідувачів музею надзвичайно теплі слова:

- Щиро вдячний за подаровану унікальну нагоду споглядати Божу Мудрість та красу Божого творіння, увічнену у збірці унікальних експонатів вашого геологічного музею. Щиро вдячний засновникам, дослідникам та працівникам музею за збереження і розвиток цього національного скарбу України! Благословення Господнє на вас!

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 225
  • 1111111
  • 99
  • 999
  • 55
  • 555111
  • 55555